Priče s Titanica su impresivne i uvijek izazovu snažne emocije

Ejdo prije smrti na Titanicu posljednji put zagrlio ženu i djecu koje godinama nije vidio, svećenik Josip ustupio svoje mjesto u čamcu

storyeditor/2023-06-22/titanic0.png
storyeditor/2023-06-22/titanic1.jpeg
storyeditor/2023-06-22/titanic2.jpg
23.06.2023.
u 21:45
Prošlo je 111 godina otkako je najveći brod onog vremena potonuo i u smrt odveo oko 1500 putnika i sav luksuz koji je išao s dotad neviđenim graditeljskim čudom. Danas je Titanic ponovno tema zbog petero putnika koji su krenuli na turističko putovanje, u obilazak broda koji "krasi" dno Atlantskog oceana i kojima se, nažalost, izgubio trag
Pogledaj originalni članak

Ako autora ovih redaka danas, za 10 ili 50 godina, pitate koja mu je najbolnija filmska scena ikad, koja mu se kao dječaku urezala u sjećanje, to je bez dvojbi ona kada brat i sestra, djeca, leže u svom krevetu, a majka ih grli, priča im, hrabri ih... Prije potonuća koje nisu uopće mogli izbjeći jer su bili siromašni putnici, treća klasa koja nikad na Zemlji ne dobije priliku... Zaključani u onom donjem dijelu broda. Film, a i mjesto radnje je, naravno, Titanic.

Graditeljsko čudo

Prošlo je 111 godina otkako je najveći brod onog vremena potonuo i u smrt odveo oko 1500 putnika i sav luksuz koji je išao s dotad neviđenim graditeljskim čudom. Danas je Titanic ponovno tema zbog petero putnika koji su krenuli na turističko putovanje, u obilazak broda koji "krasi" dno Atlantskog oceana i kojima se, nažalost, izgubio trag.

Neki će reći da Titanic i danas, više od stoljeća nakon potonuća, stvara nove, jezive priče i uzima žrtve, čineći ionako neuništivi mit o sebi još moćnijim. Ovih dana sjećamo se i onih koji su iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske skončali na velikom Titanicu. U Bosanskoj Krupi čak postoji i spomenik Ejdi Rekiću, Huseinu Siviću, Ćerimu Balikiću i Redži Delaliću koji su poginuli na Titanicu. Spomen-ploča postavljena je na 100. godišnjicu potonuća broda 1912. godine, a spomenik je podigao Nijaz Tatarević, praunuk Ejde Rekića. Krupljani su se na brod ukrcali 10. travnja, a odredište im je trebao biti grad Harrisburg u Pennsylvaniji. Još tada je u tom američkom gradu živio veći broj iseljenika iz BiH. Godine, pa i desetljeća, prolazile su u neznanju o sudbini stradalih jer nije bilo tehnologije kao danas, pa su obiteljima u BiH samo došle informacije da su njihovi bližnji poginuli na nekom brodu. I onda, kako je tekao i razvoj, ali i želja obitelji da se dozna istina, u Arhivu BiH pronađeni su podaci koji su potvrdili smrt Krupljana na Titanicu. I svaka priča s Titanica je tako autentična da ne čudi što je David Cameron kroz Jacka i Rose, Leonarda Di Caprija i Kate Winslet, ispričao praktički cijelu priču o "neuništivom" brodu, kako mu se tepalo.

Primjerice, Ejdo Rekić u Americi je radio u rudniku i tek nakon šest godina vratio se prvi put kući da posjeti ženu, četiri sina i dvije kćeri koje je ostavio u BiH.

Prije puta za Ameriku zagrlio je ženu i djecu, oprostio se s njima do idućeg susreta, koji se nikad nije dogodio, a sa sobom je poveo i trojicu prijatelja koji su isto tako željeli do Amerike u nadi da će ostvariti "američki san". Nažalost, i oni su na Titanicu bili ona spomenuta treća klasa, siromašni ljudi koji se čak i ne mogu boriti za život, jer se njima ne daje prilika, njih se zaključa i baci ključ. I tako nisu dobili priliku ukrcati se na neki čamac dok je brod tonuo i tako biti među otprilike 700 sretnika koji su se spasili s broda.

Nijaz Tatarević htio je sačuvati sjećanje na te ljude s Titanica. - Moj rođak i ja došli smo na ideju da na neki način obilježimo ovaj slučaj i da to ostane trajno sjećanje. Mislim da taj događaj zaslužuje pozornost. Na kraju sam osobno podignuo ovu spomen-ploču - kazao je svojedobno Nijaz o četvorici Bošnjaka s Titanica. Veći je broj i Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svoj kraj doživio u noći s 14. na 15. travnja 1912. Bili su to Jago, Luka, Manda i Marija Čačić, Jovo i Petar Čalić, Bartol, Ivan i Ljudevit Čor, Joso Čulumović, Branko Dakić, Mirko Dika, Jovan Dimić, Josip Draženović, s čijim su posmrtnim ostacima pronađeni njegova lula, putovnica, krunica, 25 dolara i 5 kruna, zatim Ignjac Hendeković, Milan Karajić, Jelka, Luka i Marija Orešković, Štefo Pavlović, Matilda Petranec, Mate i Tomo Pocrnić, Mile Smiljanić, Ivan Stanković, Ivan Strilić, Stjepan Turčin, svećenik benediktinac Josip Perušić, koji je išao u Minnesotu da preuzme dužnost ravnatelja tamošnje srednje škole.

Hrvati spašavali preživjele

Imao je osigurano mjesto u čamcu za spašavanje, međutim, odbio ga je i dao prednost drugima, a zbog njegove veličine i nesebičnog zalaganja za druge neki ga u svojim zazivima i molitvama danas spominju.

Zanimljive su i priče onih koji su preživjeli. Nikola Lulić je, primjerice, iz austrijske vojske 1902. pobjegao u Ameriku. I on je, kao spomenuti Ejdo Rekić, radio u rudniku, a ujesen 1911. vratio se u Hrvatsku posjetiti ženu Martu i njihovo dvoje djece. I ostao je nekoliko mjeseci te se u travnju odlučio opet krenuti u "obećanu zemlju". U Southamptonu se ukrcao na Titanic, a poslije brodoloma spasila ga je Carpathia. Upravo je taj brod, koji se rijetko spominje, imao 84 hrvatska pomorca koji su prvi primili Titanicov SOS poziv i pod punom parom promijenili kurs i krenuli prema tonućem brodu.

U četiri sata ukrcali su više od 700 brodolomaca s Titanica. Hrvati koji su spasili toliki broj putnika slavljeni su i nagrađeni kao istinski heroji. I Carpathia je kasnije svoj put završila potonućem, ali ne od ledenjaka, nego od dva torpeda njemačke podmornice koji su je sustigli tek u suton I. svjetskog rata. Priče o Titanicu, koje su ovih dana posebno zanimljive zbog posljednjeg događaja, i dalje izazivaju snažne emocije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.