Najpoznatiji zviždač u povijesti boravio je i u BiH

Edward Snowden tijekom špijunske karijere boravio u Sarajevu

Foto: Screenshot
Edward Snowden tijekom špijunske karijere boravio u Sarajevu
03.06.2014.
u 09:28
"Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu"
Pogledaj originalni članak

Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, čovjek koji je razotkrio najveće tajne američke obavještajne zajednice u povijesti, tijekom svog rada boravio je i u BiH, navodi se u knjizi “Dosje Snowden”, insajderskoj priči najtraženijeg svjetskog bjegunca koja se nedavno pojavila i na našim prostorima. Snowden je prošle godine, podsjetimo, proslijedio veliki broj tajnih dokumenata NSA-e novinskim kućama, među kojima su bili ‘Washington Post’ i ‘The Guardian’.

Boravak u Sarajevu

Inače, 2007. tada 24-godišnjeg Snowden, vrhunskog računalnog stručnjaka, CIA je poslala u Švicarsku, odnosno u Ženevu. U tom razdoblju prošao je brojnim europskim državama, a boravio je, kako se navodi, i u BiH. ‘Posjetio je BiH, Rumunjsku i Španjolsku, iznoseći na internetu svoje mišljenje o hrani i ženama’. Nema mnogo detalja o tome što je tadašnji agent CIA, a kasnije NSA radio u BiH, ali sudeći prema aktivnostima u drugim zemljama svijeta, nema sumnje da je i to imalo veze s vladinim poslovima i špijunskim aktivnostima. Snowden je prošlog tjedna izjavio kako je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inozemstvu za obavještajne agencije. Snowden je u izjavi za televiziju NBC opovrgao tvrdnje da je u poslu “jedva bio nižeg ranga”, navodeći da je radio “na svim razinama, od osnovnih stvari do vrhunskih”. “Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao, i to pod drugim imenom. Nisam radio s ljudima ni vrbovao agente. Moj zadatak je bio omogućiti da sustav radi za SAD. I to sam radio na svim razinama. Kada netko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, tvrdim da se to radi namjerno da bi se dovelo u zabludu”, rekao je Snowden.

Strogo čuvane tajne

Zanimljivo, Snowden je u početku rada za obavještajnu zajednicu bio izrazito protiv onih medija koji su pisali o događajima vezanim uz američku politiku, što je po njemu ugrožavalo nacionalnu sigurnost. Jedan je od najnevjerojatnijih zviždača u povijesti. Nikada ranije nitko nije tako masovno sakupio strogo čuvane tajne dosjee najmoćnijih obavještajnih agencija na svijetu kako bi ih učinio dostupnim javnosti. (Klix.ba)

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.