Europska unija

EBRD daje 2 mil. eura poduzećima, EU još 3,5 milijuna KM za agrar

EBRD daje 2 mil. eura poduzećima, EU još 3,5 milijuna KM za agrar
09.12.2020.
u 17:00
Pogledaj originalni članak

Europska unija i njezine institucije kontinuirano pomažu u gospodarskom oporavku u BiH, a jedan od hvalevrijednih projekata je i “Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH” iza kojega stoje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU te je godinu dana nakon projekta osigurano 16,23 milijuna eura kredita EBRD-a malim i srednjim poduzećima, piše Večernji list BiH. 

Ono što je bitno činjenica je da sudionici projekta mogu očekivati bespovratnih više od dva milijuna eura od Europske unije. Gledajući ukupno, EBRD ovim projektom osigurava 26 milijuna eura lokalnim malim i srednjim poduzećima, a značajno je i pohvalno što poduzeća koja se prijavljuju za kredite također mogu iskoristiti tehničku pomoć u pripremi projekata, kao i poticaj od 15 posto, a koje financira EU.

Niz segmenata

Iz EBRD-a su objasnili kako je ovaj program razvijen posebno kako bi pomogao malim i srednjim poduzećima u privatnom vlasništvu da ispune propise EU-a i razumiju povezane zahtjeve za poboljšanje njihovih proizvoda i procesa.

Trenutačna podrška EBRD-a i EU-a osmišljena je u smjeru povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća na lokalnim, regionalnim i tržištima EU-a kroz usklađivanje sa smjernicama i standardima EU-a u područjima zaštite na radu, zaštite životne sredine i sigurnosti te kvalitete proizvoda. Analizirajući dosadašnji tijek realizacije, kroz kreditnu liniju EBRD-a do danas je financirano 85 projekata ukupne vrijednosti 16,23 milijuna eura, od kojih je 56 već provedeno i odobreno, dok je 29 projekata u procesu odobravanja. U kontekstu gospodarstva financirani su projekti iz područja proizvodnje (50 projekata), maloprodaje i usluga (11 projekata), hrane i pića (devet projekata), transporta (sedam projekata), medicinskog sektora (četiri projekta), građevinarstva (dva projekta) te poljoprivrede i poljoprivredne industrije (dva projekta).

Poljoprivreda

No ovaj program nije jedini kojim Unija i njezine institucije pomažu gospodarskim subjektima u BiH. Upravo je ovih dana projekt EU-a EU4AGRI objavio poziv vrijedan 3,5 milijuna KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH radi postizanja održive poljoprivrede, kontrolirane uporabe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta. Ovaj javni poziv treći je objavljen kroz projekt EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u vrijeme trajanja pandemije i oporavka od krize prouzročene njome.

Na javni poziv mogu se prijaviti fizičke osobe, obrti/poduzetnici, zadruge i poduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka, proizvodnja mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. U mjesecima koji slijede, pak, za očekivati je veći iznos sredstava za BiH. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.