Zapadnohercegovačka županija

Dvadeset vrtića nedovoljno, 101 dijete na listi čekanja, samo Ljubuški može primiti svu djecu

Dvadeset vrtića nedovoljno, 101 dijete na listi čekanja, samo Ljubuški može primiti svu djecu
24.05.2021.
u 21:25
Pogledaj originalni članak

I uz činjenicu da je broj predškolskih ustanova na području Zapadnohercegovačke županije u posljednjih pet godina rastao u većini lokalnih samouprava, vrtićki kapaciteti još su uvijek nedovoljni, zbog čega se stvaraju liste čekanja, piše Večernji list BiH. 

Najviše u Širokom Brijegu

Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku u glasniku “Predškolsko obrazovanje 2020.”, prilikom upisa u 2020./2021. godinu 101 dijete nije primljeno u predškolske ustanove zbog popunjenosti kapaciteta. Od navedenoga broja, 40 djece je na listama čekanja javnih, a 61 vrtića u privatnom vlasništvu. Prema navodima spomenutog dokumenta, tijekom 2020. na području ZHŽ-a bilo je registrirano 20 predškolskih ustanova koje imaju 143 zaposlenika te se brinu o 916 djece od jasličke dobi do početka osnovnog obrazovanja. Najviše predškolskih odgojnih ustanova registrirano je na području Grada Širokog Brijega, dok je Grad Ljubuški jedina lokalna samouprava koja nema problem s nedostatkom kapaciteta u vrtićima. Podaci Federalnog zavoda za statistiku tako pokazuju kako je u Širokom Brijegu registrirano ukupno sedam predškolskih ustanova, od čega je jedna javna i šest privatnih. Ukupno ih pohađa 393 djece te imaju 62 zaposlenika. Prosječno jedan odgajatelj skrbi se o devetero djece, a 31 dijete nije primljeno zbog popunjenosti kapaciteta. Općina Posušje ima dvije privatne i jednu javnu predškolsku ustanovu u kojima boravi 190 djece. Ustanove imaju 28 zaposlenih, a jedan odgajatelj brine se o 10 djece. Zbog popunjenosti kapaciteta prilikom upisa u 2020./2021. nije bilo primljeno 45 djece. Isti podaci pokazuju kako su na području općine Grude registrirana tri privatna vrtića i jedan javni.

Važnost podataka

Navedene predškolske ustanove u ovoj općini početkom pedagoške godine 2020./2021. pohađalo je 135 djece. Imaju 21 zaposlenika, jedan odgajatelj brine se o desetero djece. I tu se pokazao problem nedostatka kapaciteta, zbog čega nije primljeno 25 djece. Grad Ljubuški, prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku objavljenim u glasniku “Predškolsko obrazovanje 2020.”, ima jednu javnu i pet privatnih predškolskih ustanova koje pohađa 198 djece. Zaposlenih je 32, a jedan odgajatelj skrbi se o osmero djece. Kada je riječ o djeci, spomenuti podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i kako su među najbrojnijim predškolci, kojih je u trenutku prikupljanja podataka u predškolskim ustanovama bilo 210, slijede djeca rođena 2017., kojih je 202, zatim ona kojima je godina rođenja 2016. (194). Najmanji je broj djece do godinu i pol. Prema ovim podacima, takvih je 72. Inače, cilj statistike predškolskog odgoja i obrazovanja jest osigurati podatke o broju i kapacitetu predškolskih ustanova, broju odgojnih skupina i zaposlenih koji provode program predškolskog odgoja i obrazovanja.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.