Službeno demantirano

Đuro Matuzović nije imao moždani udar, danas odluka glede zadržavanja u pritvoru

09.11.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Jučer je nakratko vladala prava panika nakon što je “prostrujala” informacija kako je moždani udar doživio general Hrvatskoga vijeća obrane Đuro Matuzović koji je od prošloga tjedna u pritvoru zajedno s još devetoricom visokih hrvatskih vojnih i civilnih dužnosnika iz Orašja, piše Večernji list BiH. Nedugo nakon te dojave upravu zatvora nazvao je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio te se informacija potvrdila kao netočna.

Protekla 72 sata

O tome je informiran i Matuzovićev odvjetnik Almin Dautbegović koji je također utvrdio kako to nije istima, te kako Matuzović nema zdravstvenih problema. Odvjetnik Dautbegović objasnio je kako su Sudu BiH tek jučer pristigli zahtjevi drugih odvjetnika da se desetorica vojnih i civilnih dužnosnika te pripadnika HVO-a puste na slobodu nakon što su prošlog ponedjeljka uhićeni u Bosanskoj Posavini, što je izazvalo žestoka reagiranja hrvatskih dužnosnika s obje strane granice. 
“Očekujem da će sutra (nap. a. danas) Sud BiH donijeti odluku po našim zahtjevima da se uhićene pusti na slobodu”, rekao je Dautbegović nakon što su protekla 72 sata od žalbe. Jučer su se na Markovu trgu u Zagrebu sastali hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i prvi čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić. Sastao se i Hrvatski generalski zbor, a tema je bila uhićenje hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a u Orašju i protok dokumenata u ovom slučaju. Sastanak pod vodstvom predsjednika Generalskog zbora Pavla Miljavca održao se iza zatvorenih vrata, a nazočilo mu je 40-ak pripadnika brigada i zbornih područja HVO-a te dio generala iz Generalskog zbora. Među njima su umirovljeni general Ivan Tolj, Ivan Andabak, Ljubo Ćesić, Drago Dragičević te Miljenko Filipović koji je pomogao u ustrojavanju HVO-a.

Krešić: ‘Nemaju novca’

Umirovljeni general Marinko Krešić izjavio je kako obitelji uhićenih još nisu dobile pravnu pomoć od Vlade RH. “Obitelji nemaju ni novca kako bi posjetile uhićene”, rekao je Krešić i izrazio očekivanje da će se poduzeti “interventne mjere”, te da se ubuduće mora raditi na kompletnoj strategiji. Dodao je i kako odvjetnici iz RH ne mogu braniti osumnjičene u BiH. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je da u BiH postoji veći broj optužnica protiv Hrvata, protiv pripadnika HVO-a i Hrvatske vojske. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.