Prenamjena sredstava

Državnim službenicima 
za obuku i usavršavanje 
15.065 KM

Državnim službenicima 
za obuku i usavršavanje 
15.065 KM
16.01.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH na sjednici održanoj 23. prosinca 2015. donijela je odluku o odobravanju raspoređivanja sredstava s posebnog namjenskog transakcijskog računa “Strateška pomoć provedbi ključnih EU znanja državnih službenika u FBiH”, otvorenog kao podračun u okviru JRT Agencije za državnu službu FBiH, piše Večernji list BiH. Naime, kako stoji u odluci, Agenciji za državnu službu FBiH odobrava se raspoređivanje sredstava uplaćenih od britanskog Veleposlanstva u Sarajevu u studenome 2015. na poseban namjenski transakcijski račun kod Union banke Sarajevo otvoren kao podračun u okviru JRT u iznosu od 15.065,91 KM za realizaciju u okviru ovog projekta. O izvršenju proračuna projekta vodit će se posebno knjigovodstvo, a Agencija za državnu službu FBiH će sačinjavati periodična i godišnja izvješća o namjenskom utrošku sredstava Federalnom ministarstvu financija. Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo financija i Agencija za državnu službu FBiH.

U obrazloženju odluke zakonska osnova za donošenje odluke o odobravanju korištenja sredstava s posebnog namjenskog transakcijskog računa “Strateška pomoć provedbi ključnih EU znanja državnih službenika u Federaciji BiH”, otvorenog kao podračun u okviru JRT Agenciji za državnu službu Federacije BiH, sadržan je u članu 19. stav 2. Zakona o Vladi FBiH te u članu 43. Zakona o izvršenju proračuna FBiH za 2015. godinu u kojem se navodi da će se donacije i transferi koji nisu planirani u proračunu, a ostvare se u tijeku fiskalne godine, namjenski koristiti po odlukama Vlade na prijedlog proračunskog korisnika. Ili kako stoji u mišljenju Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU: “...kojim je utvrđeno da će se uplaćene i/ili prenesene, a manje planirane pomoći, donacije i prihodi za posebne namjene kao i transferi za posebne namjene između korisnika javnih sredstava i prihodi raspoređivati iznad iznosa planiranih u proračunu, a do visine uplaćenih, odnosno prenesenih sredstava, po odlukama Vlade Federacije, na prijedlog proračunskog korisnika, piše Večernji list BiH.

Nadalje, u obrazloženju stoji kako se osnovni razlog za donošenje ove odluke nalazi u nužnoj potrebi stvaranja financijskih preduvjeta za planiranje i provedbu politika koje se odnose na stručno usavršavanje državnih službenika u FBiH, u skladu sa Sporazumom izmedu Ministarstva vanjskih poslova i Commonwealtha Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Agencije za državnu službu FBiH o provođenju ovog projekta. Kazano je i kako FBiH neće imati dodatnih obveza donošenjem ove odluke. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.