Turističke vize

Državljani s Bliskog Istoka uz pomoć agencije iz Londona ulazili u BiH

Državljani s Bliskog Istoka uz pomoć agencije iz Londona ulazili u BiH
23.10.2015.
u 11:20
Sumnja se da je tvrtka iz Londona, koja je poslužila za dobivanje vaučera, fiktivna
Pogledaj originalni članak

Agencija iz Londona naručivala je od sarajevskih hotela turističke vaučere za osobe za Bliskog istoka koje su na osnovu toga dobivale i potom zlorabile vize za ulazak i boravak u BiH. 

Služba za poslove sa strancima BiH došla je do tih saznanja nakon nedavno obavljene kontrole u sarajevskim hotelima, koja je pokrenuta pod sumnjom u neregularnosti prilikom dolaska i boravka Sirijaca, Iračana, Libijaca i migranata iz drugih država Bliskog istoka u BiH, piše Glas Srpske. 

Vršitelj dužnosti direktora ove službe Izet Nizam rekao je da je posredstvom te agencije rezerviran boravak osoba u hotelu i dobivan vaučer na osnovu kojeg su dobivali vizu i stizali u BiH, ali se nisu prijavljivali u rezervirani hotel.

"To su koristili, recimo, za prelazak u Srbiju, gdje su tražili azil ili nastavak puta u zemlje EU. Na taj način su vize zlorabljene, a mi o tim osobama ne znamo baš ništa", pojasnio je Nizam.

On je dodao da agencija iz Londona nikada nije obavještavala hotele o kupljenim vaučerima, zbog čega ti vaučeri nisu bili registrirani u hotelima, kao ni podaci o onima koji su ih dobivali. 

Nizam je rekao da se pravi detaljna analiza cijelog tijeka tog nezakonitog postupka, te da se sumnja da je tvrtka iz Londona, koja je poslužila za dobivanje vaučera, fiktivna.

Zbog uočenih zlouporaba, koje su eskalirale poslije rasplamsavanja migrantske krize, prekinuto je izdavanje turističke vize ako osoba koja je traži nije u evidenciji nekog od hotela.

Od 1. srpnja do 30. rujna u BiH je uglavnom preko sarajevskog aerodroma ušlo 270 državljana Sirije koji su imali vizu, a zemlju je napustilo njih 165, od kojih je najveći broj otišao u Srbiju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.