odluka o privremenom financiranju

Državi žurno treba proračun, a onda i njegov rebalans zbog suočavanja s pandemijom

Državi žurno treba proračun, a onda i njegov rebalans zbog suočavanja s pandemijom
28.03.2020.
u 06:00
Pogledaj originalni članak

Usvajanjem odluke o privremenom financiranju državnih institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca stvoreni su preduvjeti da državni aparat koliko-toliko normalno funkcionira. Ipak, privremeno financiranje predviđa da će u naredna tri mjeseca, ukoliko se u međuvremenu ne usvoji ovogodišnji proračun, potrošnja biti na razini istog razdoblja prošle godine, a to je priličan problem, piše Večernji list BiH. 

Privremeno ugašen požar

Naime, prije godinu dana nismo imali pandemiju koronavirusa koja je paralizirala mnoge segmente života, ne samo u BiH nego u cijelom svijetu. Samim tim i potrebe za financiranjem iz državnog proračuna su se drastično promijenile. Tako da govoriti o financijskim potrebama danas i u ožujku 2019. godine je sasvim druga priča. Svjesni su toga i mnogi u Vijeću ministara pa je tako bez glasova srpskih predstavnika usvojen nacrt ovogodišnjeg proračuna.

Jer odluka o privremenom financiranju će omogućiti isplatu plaća i naknada pripadnicima Granične policije, Oružanih snaga, državnoj administraciji, kao i servisiranje njihovih obveza u okvirima iz 2019. godine. Još prije pandemije koronavirusa stigla su ozbiljna upozorenja kako Granična policija radi na izmaku snaga, bez dovoljno ljudska i opreme. Isrcpljeni su migrantskom krizom, a sada trpe još jači udar zbog izvanrednog stanja i pandemije. Slično je i s Upravom za neizravno oporezivanje pa i Oružanim snagama BiH, čija bi uloga u nastavku pandemije trebala biti još izraženija. Zato je odluka o privremenom financiranju samo privremeno ugasila požar, a odlučne borbe s državne razine protiv pandemije koronavirusa i njenih posljedica na gospodarstvo nema bez usvojenog proračuna.

Ovogodišnji proračun je odlukom Fiskalnog vijeća BiH povećan za 30 milijuna KM i iznosi 996 milijuna KM za financiranje institucija BiH od čega su zahvati s jedinstvenog računa 780 milijuna KM.

RS protiv

-Zahtjevi institucija BiH bili su mnogo veći nego što je proračunski okvir u kome se krećemo, ali je najvažnije da smo planirali sredstva za nesmetano funkcioniranje institucija. Vjerujem da ćemo moći financirati i novonastale situacije jer na razini BiH imamo koordinacijsku ulogu dok su entiteti i županije operativci na terenu kada je zdravstvo u pitanju, istaknuo je ministar Bevanda. Međutim, predstavnici iz RS-a svoje protivljenje ovako predloženom proračunu pravdaju upravo novonastalom situacijom i potrebom da se racionalnije usmjere sredstva.

Kako sada stvari stoje, srpske stranke u državnom parlamentu neće diću ruku za ovako predložen proračun. Ministar Bevanda podsjetio je da nakon Vijeća ministara nacrt proračuna biti upućen ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, a potom prijedlog proračuna ide na usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH. Jedno od rješenja je da se predloženi proračun ipak usvoji, a da se onda po ubrzanoj proceduri ide na njegov rebalans sukladno potrebama koje je stvorila kriza sa širenjem koronavirusa. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.