Federalni ministar rada i socijalne politike

Drljača: Mirovine ostvarene do srpnja 1998. bit će povećane za deset posto

Drljača: Mirovine ostvarene do srpnja 1998. bit će povećane za deset posto
24.10.2017.
u 17:22
Pogledaj originalni članak

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i po hitnom postupku ga poslala u parlamentarnu proceduru, kazao je da je jedna od novih odredaba, u odnosu na ranije razmatran tekst Zakona, utvrđena vrijednost općeg boda u visini od 14 KM.

- Mirovine će biti usklađivane 15. travnja svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje - rekao je Drljača.

Istakao je da se najviše mirovine neće usklađivati, povećavati, sve dok najniži iznos mirovine ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da izvanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto društvenog proivoda u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita proračuna FBiH, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini.

Također, dodao je, najniža i zagarantirana mirovina usklađuju se prema članu 79., a ne s troškovima života.

- Izuzetno, ukoliko postoje financijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom povećati iznos najniže mirovine i u većem procentu, a najviše do stope rasta realnog BDP u prethodnoj godini - naglasio je Drljača.

Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s financijskim mogućnostima, sredstava za ostvarivanje prava iz MIO i rada FZMIO, budu korištena i za financiranje i rad udruženja umirovljenika na razini FBiH.

Korisnicima prava - mirovina ostvarenih do 31. srpnja 1998. godine, pojasnio je Drljača, bit će povećan zakonski iznos mirovina za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. srpnja 1998. do 31. prosinca 2007. godine za pet posto.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.