Skandalozna "poslovna politika"

Dozvole za energiju sunca i vjetra guraju se u Bosnu, a Hercegovini se otimaju

Dozvole za energiju sunca i vjetra guraju se u Bosnu, a Hercegovini se otimaju
20.09.2021.
u 21:58
Sud je u dvama navratima odbio upisati Določeka na poziciju direktora i formalno za sve stranke jedina adresa je Misirača
Pogledaj originalni članak

Nedavno je jedan investitor u solarne elektrane na području Hercegovine dobio odbijenicu Operatora za obnovljive izvore energije (OIEiEK) kojemu je od prosinca prošle godine na čelu Željko Določek, koji je na to mjesto došao nakon što je Vlada razriješila Borišu Misiraču koji je, međutim, jedini upisan u sudski registar, piše Večernji list BiH.

Radi se o instituciji koja je u nadležnosti federalnih vlasti i koja ima goleme ovlasti, najbitniju ulogu oko odobravanja svojevrsnih poticaja i kvota za izgradnju i otkup električne energije iz izvora te raspolaže milijunima maraka koji se nezakonito troše. Sud je u dvama navratima odbio upisati Določeka na poziciju direktora i formalno za sve stranke jedina adresa je Misirača. On se nedavno u društvu mostarskog odvjetnika Slavena Bevande pokušao vratiti na svoje radno mjesto u Mostaru, no zaštitari to nisu dopustili.

Direktor bez učinka

- Gospodina Misiraču razriješila je Vlada i imenovala vršitelja dužnosti, no Sud je odbio njegov upis u registar. Željku Določeku u nekoliko je navrata odbijen upis. Gospodin Misirača je upisan u registar i, prema Zakonu o registraciji, onaj tko je, prema trećim, upisan u registru, on ostvaruje sva prava. Sve dozvole koje je potpisao Določek nisu zakonite - ustvrdio je odvjetnik Bevanda.

Nakon toga smo se online uvjerili kako je Misirača upisan u sudski registar. Kada se to ima na umu, sve dozvole koje je eventualno potpisao Določek, odbio ili pak potvrdio kvote za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora padaju u vodu i ništavne su. 
- Radi se o klasičnom pravnome nasilju da Vlada ne poštuje odluke Suda. Sve odluke koje je potpisao apsolutno mogu pasti u vodu - smatra on. OIEiEK raspolaže velikim novcem. Svaki građanin s priključkom električne energije plaća i posebnu naknadu koja se kreće od najmanje nekoliko maraka.

Samo na području Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne taj je iznos viši od 300.000 maraka mjesečno. 
- On raspolaže svim sredstvima koje građani kroz račun za struju plaćaju za obnovljive izvore energije, a čovjek nije upisan u registar. Sigurno se radi o dosta velikom novcu - naveo je odvjetnik.


Zajedno s tim, još je spornije to što, prema Večernjakovim informacijama, uprava ovog Vladina operatora stalno pokušava svoju adresu iz Mostara preseliti u Sarajevo te sve više investicija nastoji odmaknuti s područja Hercegovine i pozicionirati ih na području Bosne. I to u dijelovima koji su pod nadzorom SDA.

Udar na Hercegovinu

Očekuje se kako će ova uprava u sljedećih mjesec i pol dana rasporediti 15,5 milijuna maraka sredstava kako bi se upravo s područja Hercegovine, koje je najbogatije vjetrom i suncem, kvote podijelile na području Bosne, gdje je daleko manja iskoristivost instaliranih elektrana ili pak onih koje se tek trebaju graditi. To se događa u većini slučajeva, osim tek grada Stoca koji je proglašen strateškim interesom te politike. To dugoročno znači velike probleme i lokalnoj Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne, ali i investitorima koji se žale kako su zakinuti jer ne mogu iskoristiti potencijale. Najveći dio novca kojim OIEiEK raspolaže sada se slijeva upravo kompanijama čiji su vlasnici tvrtke bliske SDA, tvrde Večernjakovi izvori.

Upravo će zbog odbijanja izdavanja dozvola za područje Hercegovine uslijediti niz tužbi prema sudovima koji će po automatizmu završavati već na prvoj pravnoj stepenici jer se formalni direktor Željko Določek ne može uopće smatrati službenim predstavnikom Operatora, a što bi onda Federaciju BiH moglo stajati basnoslovne financijske iznose. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.