sjednica pralamenta

Dopunit će se Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH

Foto: VL FOTO
Dopunit će se Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH
14.10.2015.
u 12:06
Pogledaj originalni članak

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po žurnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je predložio izaslanik Sredoje Nović. 

Predloženi zakon predviđa da u elektronski registar općina budu dopisani Stanari, općina u Republici Srpskoj osnovana u rujnu 2014. godine. 

Nović je obrazložio predloženi zakon, navodeći da se u postupku određivanja jedinstvenog matičnog broja (JMB) državljanima BiH pojavio problem za čije otklanjanje je neophodno izvršiti odgovarajuću izmjenu Zakona o JMB. 

Pojasnio je kako se radi o činjenici da u postupku po zahtjevu za određivanje JMB u elektronskoj aplikaciji sistema na popisuopćina, odnosno registracijskih područja, nema općine Stanari, te se radi toga ne može provesti postupak određivanja JMB za stanovništvo u toj općini. Registracijska područja određena su Zakonom o JMB državljana BiH. 

Da bi se općina Stanari uvrstila kao registracijsko područje u navedenoj aplikaciji, nepohodno je izvršiti dopunu Zakona. 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je bez rasprave usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se daje mogućnost plaćanja polovine novčane kazne od izrečene prekršajnim nalogom.

Prema dopunama Zakona, ako osoba u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati kaznu, oslobađa se plaćanja preostalog iznosa kazne u visini od 50 posto.

Istovremeno, dopunama zakona omogućava se da Uprava za neizravno oporezivanje vrši prinudnu naplatu novčanih kazni izrečenih ne samo prekršajnim nalozima ovlaštenih osoba u ovoj upravi već i rješenjima sudova koji su posljedica prekršajnih naloga Uprave za indirektno oporezivanje.
 
Sjednica Doma naroda je u tijeku, na dnevnom redu je i niz drugih prijedloga zakona. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.