upravni odbor

Donesene bitne odluke za funkcioniranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Donesene bitne odluke za funkcioniranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH
27.07.2016.
u 18:33
Pogledaj originalni članak

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša FBiH danas je na sjednici donio bitne odluke za njegovo daljnje funkcioniranje, priopćeno je iz tog fonda.

Između ostalog je donesena „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu - JP 2016/I“. Iznos od 4,9 milijuna KM bit će dodijeljen za realizaciju 65 projekata, odlučeno je. 

Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za financiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu.

Osiguranih ukupno dva milijuna KM raspoređeno je prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti: pola milijuna KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim) objektima i milijun i pol KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (gospodarskim) objektima i industrijskim procesima.

Upravni odbor odobrio je raspisivanje „Javnog natječaja za dodjelu sredstava za realizaciju programa i projekata iz područja zaštite okoliša za 2016/2“ u ukupnom iznosu do 5,7 milijuna KM.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Fonda Pere Goluže u proteklih mjesec dana izvršene su sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata za zaštitu okoliša koji će biti financirani novcem tog fonda.

Radi se o projektima zaštite voda od značaja za Federaciju BiH, projektima zaštite okoliša kao podršci razvoju lokalnih zajednica, nastavku realizacije projekta uspostavljanja federalne mreže monitoringa kvalitete zraka u urbanim područjima koja imaju značajne industrijske aktivnosti i/ili broj stanovnika veći od 50.000 te nizu drugih projekata iz oblasti energijske efikasnosti, upravljanja otpadom, zaštite i remedijacije tla, zaštite okoliša po programima međuentitetske suradnje, prirode koji se odnose na procjenu ugroženosti vrsta i staništa.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić izjavio je da je prvi put u suradnji s međunarodnim i domaćim institucijama uspostavljen novi financijski mehanizam koji se nudi korisnicima, koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

-  Ovaj revolving fond predviđa izuzetno povoljne uvjete financiranja i sigurni smo da će korisnici naših sredstava, na obostrano zadovoljstvo, prepoznati prednosti ovog financijskog mehanizma, ali i Fond kao dugoročnog strateškog partnera za buduće financiranje projekata EE, rekao je Čibukčić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.