Važni tjedni pred nama

Domaći dogovor pravi je put za rješenje koje će biti održivo

Domaći dogovor pravi je put za rješenje koje će biti održivo
20.04.2021.
u 19:37
Pogledaj originalni članak

Unutarnji dogovor temeljen na načelima kompromisa i uvažavanja prava triju konstitutivnih naroda te uz puno sudjelovanje legitimnih predstavnika tih naroda jedini su ispravan put za bilo kakva buduća rješenja koja bi se ticala harmonizacije međunacionalnih odnosa u državi i rješavanja otvorenih pitanja koja opterećuju politički prostor u državi, piše Večernji list BiH. 

Razgovori u tijeku

Izborno zakonodavstvo jedan je od ključnih segmenata te harmonizacije i na njegovoj promjeni već neko vrijeme rade predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Federaciji pod medijacijom Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a cilj je doći do rješenja kojim će se provesti presude domaćeg i međunarodnog sudstva.

Za Hrvate je ključno u tom rješenju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u institucijama koje su po Ustavu određene za narodno zastupanje (Predsjedništvo i domovi naroda) te su mišljenja kako bi u ovoj godini trebalo napraviti taj ključni iskorak.

Domaći dogovor je, govori zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata u državnom Domu naroda i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH Bariša Čolak, prioritet, a posebice kada je riječ o važnim političkim temama.

Domaći dogovor je najvažnija stvar, kaže Čolak, upozorivši na značaj rješenja koja se postignu unutar Bosne i Hercegovine.

U kontekstu aktualnog procesa pregovaranja, Čolak kaže kako je sklon vjerovati da nitko sa strane neće nametati rješenja za promjenu izbornoga zakonodavstva. Na nama je osmisliti rješenja, poručio je Čolak, koji je inače i član skupine koja se bavi pitanjem promjene Izbornoga zakona, a na kojima rade HDZ BiH i SDA.

Potpora u Parlamentu

Do sada je o toj temi bilo nekoliko sastanaka pa, iako su održavani pod medijacijom međunarodnih predstavnika, očekivanja su kako domaće političke snage moraju pronaći rješenje koje će dobiti potporu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Jedna od skupina pak bavi se pitanje provedbe 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Bosni i Hercegovini i to je svakako pravi put za otvoriti raspravu i doći do rješenja koja će biti odraz domaćeg dogovora.

Osim političkog sadržaja, jedan od testova snage unutarnjeg dogovora bit će i razgovori oko nužnih ekonomskih mjera kako bi BiH što prije započela s ekonomskim oporavkom olakšavanjem poslovanja.

Ovih pak dana mogu se čuti informacije o inicijativi koja potječe od SNSD-a.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u NS-u RS-a Igor Žunić potvrdio je za Srpskainfo informaciju o inicijativi koju je predložio SNSD, a u kojoj se poziva na razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i triju konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu.

Dodaje kako je ideja SNSD-a u parlamentu Republike Srpske pokrenuti inicijativu kojom bi se pozvalo na razgovor unutar BiH kako bi se pronašlo moguća rješenja za budućnost ove zemlje.

Žunić ističe kako je bitno otvoriti raspravu kako bi se čuli prijedlozi i različite mogućnosti funkcioniranja BiH. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.