Ganić:

Dom naroda trebao bi usvojiti Prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF

Dom naroda trebao bi usvojiti Prijedlog zakona o konverziji kredita u CHF
23.06.2016.
u 15:02
Pogledaj originalni članak

Mirza Ganić, predstavnik predlagača Zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u CHF u KM i član Komisije za ispitivanje zakonitosti tih kredita, izjavio je danas u Sarajevu da očekuje da će Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici usvojiti predloženi tekst.

Istakao je da su se nalazi Komsije podudarili s onim Ureda ombudsmena i pokazali da je u slučaju plasmana kredita u CHF bilo određenih elemenata nezakonitosti.

Ganić je pojasnio da je nakon što je značajno porastao kurs CHF zabilježeno više od 100 smrtnih slučajeva izazvanih srčanim ili moždanim udarima, a ostali korisnici tih kredita nisu u stanju da ih vraćaju jer su rate povećane za duplo ili više, te je usvajanje predloženog zakona u interesu korisnika, ali i Federacije BiH zbog ekonomske nestabilnosti značajnog broja građana.

Dodao je da je i nadležno tužiteljstvo trebalo pokrenuti određene aktivnosti u slučaju kredita u CHF jer je u općinskim sudovima u prvostupanjskom postupku doneseno oko 500 presuda u korist korisnika kredita, a nakon žalbe banke ti predmeti u drugostupanjskom postupku čekaju već godinama.

Ganić smatra da će zakon danas biti usvojen u formi nacrta što ostavlja mogućnost da predstavnici korisnika kredita u CHF, banke i Vlade FBiH sudjeluju u širokoj javnoj raspravi da bi postigli rješenje prihvatljivo svim stranama.

Vlada FBiH dala je negativno mišljenje na navedeni Prijedlog zakona.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.