Kiseljak

Dokument na uvidu građanima

01.12.2015.
u 07:00
Proračun za 2016. godinu uvećan je za oko 650 tisuća maraka
Pogledaj originalni članak

Krajem proteklog tjedna Općinsko vijeće Kiseljak usvojilo je nacrt proračuna za 2016. godinu u iznosu od skoro 7,2 milijuna konvertibilnih maraka. U odnosu na ovogodišnji, proračun za 2016. godinu uvećan je za oko 650 tisuća maraka, piše Večernji list BiH.

Povećanje proračuna rezultat je povećanja poreznih prihoda, kontinuiranog rasta broja zaposlenih, ali i dobrog upravljanja proračunskim sredstvima u ovoj godini, što je potvrdila i odluka o izvršenju proračuna za prvih devet mjeseci 2015. godine koju su vijećnici također usvojili.

Trend ulaganja

Iz nacrta proračuna općine Kiseljak za iduću godinu vidljiv je nastavak višegodišnjeg trenda ulaganja u izgradnju infrastrukture, potom izgradnju i dovršetak kapitalnih projekata kao što su vodoopskrba, gradnja obilaznice, ali i izgradnja površina za sport i rekreaciju, koji su posebno do izražaja došli upravo tijekom ove godine.

Prilikom donošenja nacrta proračuna za 2016. godinu vijećnici Općinskog vijeća Kiseljak su iznijeli brojne prijedloge, odnosno svoja viđenja kako na najbolji način raspodijeliti proračunska sredstva.

Tražilo se tako više izdvajanja za sport i kulturu. Prema nacrtu, transfer za sport ostaje isti u iznosu od osamdeset tisuća konvertibilnih maraka, dok je transfer za kulturu uvećan za pet tisuća i iznosi 35 tisuća konvertibilnih maraka.

Doček Nove godine

Više sredstava tražilo se i za izgradnju sportsko-rekreacijskih zona, potom za vjerske zajednice te za poljoprivredu.

Jedan od prijedloga vijećnika bio je da se ukine doček Nove godine na otvorenom te novac predviđen za te namjene, iako je riječ o skromnom iznosu, preusmjeri u razvoj poljoprivrede.

Prvi put raspravljalo se i o subvencioniranju vrtića. Naime, u Kiseljaku postoji nekoliko privatnih vrtića. Troškove koji su uglavnom isti, oko 200 konvertibilnih maraka mjesečno za jedno dijete, snose roditelji. Namjerom subvencioniranja vrtića želi se smanjiti troškove roditeljima čija djeca pohađaju vrtiće, ali i pomoći onoj djeci, čiji roditelji nemaju mogućnosti osigurati im ovaj vid predškolskog obrazovanja i odgoja, kako bi dobila mogućnost upisa u vrtić.

Za subvencioniranje rada vrtića nacrtom proračuna za 2016. godinu predviđen je iznos od 10 tisuća konvertibilnih maraka, koji bi, sudeći prema raspravi na sjednici Općinskog vijeća, trebao imati trend stalnog rasta.

Osim vijećnika, svoje prijedloge i sugestije na nacrt proračuna za 2016. godinu moći će dati i sami građani, odnosno stanovnici Kiseljaka.

Pored uobičajene javne rasprave nacrt proračuna bit će od danas dostupan i na službenoj web stranici općine Kiseljak čija je adresa www.opcina-kiseljak.org, a prijedloge na dokument zainteresirani će moći slati i elektroničkom poštom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.