savjet

Dokazano najbolja metoda za razbiti svježe jaje bez nereda

Foto: Dreamstime
Dokazano najbolja metoda za razbiti svježe jaje bez nereda
16.04.2020.
u 07:22
Dok je u većini slučajeva sasvim u redu ako razbijete jaje o rub zdjele, puno je učinkovitije ako ga na ravnoj površini lagano udarite. Ta metoda neće rezultirati izlivenim žumanjkom niti će ljuska jajeta završiti s njim u zdjeli.
Pogledaj originalni članak

U svakoj kuhinji će domaćica kod pripreme nekih jela razbiti jaje kako bi napravila tijesto, ukusnu kremu, slasni kolač ili obične njoke. Mnoge od njih pritom jaje razbiju o rub zdjele ili tave.

To je metoda koju kuharice u domaćinstvu koriste godinama, a na isti su način jaje razbijale i njihove majke i bake. Naravno, metoda nije pogrešna, ali postoji puno, puno bolja, piše TheKitchn.

Cilj razbijanja jajeta je nježno razdvojiti bjelanjak od žumanjka, a pritom izbjeći da se ljuska razbije u milijun komadića koji će pasti u jaje i pritom unijeti bakterije s ljuske.

Dok je u većini slučajeva sasvim u redu ako razbijete jaje o rub zdjele, puno je učinkovitije ako ga na ravnoj površini lagano udarite. Ta metoda neće rezultirati izlivenim žumanjkom niti će ljuska jajeta završiti s njim u zdjeli, prenosi 24sata.hr. 

Na mjestu udarca se stvorila pukotina. Držeći jaje iznad zdjele ili tave, lagano palčevima pritisnite pukotinu dok ne probijete membranu. Zatim lagano razdvojite ljusku kako bi jaje skliznulo iz nje. Nakon jednog ili dva pokušaja, vjerovali ili ne, ova je metoda lakša od one koju ste rabili ranije.

Problem razbijanja o rub zdjele

Problem kod razbijanja jaja o rub zdjele dvostruki je. Za početak, metoda gura ljusku nazad u jaje. Veća je vjerojatnost da će se ljuska razbiti u više komadića, a to povećava rizik da će upasti u zdjelu.

Tu se postavlja i pitanje oko sigurnosti hrane. Da, guranje ljuske u jaje povećava rizik da će se žumanjak također razdvojiti, ali puno je veća briga da će bakterije s površine ljuske završiti u bjelanjku i žumanjku. To osobito može biti problem ako pripremate jela sa sirovim jajima ili ona gdje ih nećete predugo peći ili kuhati. Sljedeći put kad razbijate jaja, prije nego što naciljate rub zdjele, iskušajte metodu s laganim udarcem na ravnoj površini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.