NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU

Dok ga jedete vi zapravo liječite tijelo i duh, a od svih recepata za hummus koje imate ovaj je sigurno bolji

Dok ga jedete vi zapravo liječite tijelo i duh, a od svih recepata za hummus koje imate ovaj je sigurno bolji
29.09.2022.
u 07:57
Na Bliskom istoku jedu ga više od 2000 godina, a otkad ga je zapadna kultura otkrila i objeručke prigrlila postao je jedan od prepoznatljivih simbola mediteranske kuhinje za koju jako dobro znamo da zdravija od nje ne postoji
Pogledaj originalni članak

Za dobar hummus vrlo je važno imati svježe i kvalitetne sastojke, a pravi znalci kažu da je tajna u sezamu. Posebnost ovog jedinstvenog namaza je u njegovoj punoći okusa, visokim nutritivnim vrijednostima i iznimnoj mazivosti.

Hummus sa sušenim rajčicama 

Sastojci: 

250 g kuhanog slanutka 
6-7 sušenih rajčica iz ulja 
1 režanj češnjaka 
½ limuna/za sok 
3 žlice maslinova ulja 
1 žlica tahini paste 
½ žličice kumina u prahu 
½ žličice dimljene slatke paprike 
prstohvat soli 
malo papra 
malo vode  (za razrijediti namaz po potrebi) 

Za posluživanje: 

naan, pogačice, baguette 

Priprema: 

Slanutak namočite preko noći (oko 12 sati do 16 sati) pa ga ocijedite. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli i prstohvat sode bikarbone te kuhajte na srednje jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se slanutak skuha ovisi o tome koliko se dugo prethodno namakao, a kreće se između 40 minuta i 2 sata. Ako koristite konzervirani slanutak, ocijedite ga i isperite pod mlazom hladne vode. Ubacite slanutak u blender (ili sjeckalicu, a može se usitniti i štapnim mikserom), dodajte sušene rajčice iz ulja, sok od limuna, sjeckani ili protisnuti češnjak, sol, papar, kumin, dimljenu slatku papriku, tahini pastu i maslinovo ulje pa izblendajte u gustu pastu. Hummus prebacite u zdjelicu ili staklenku, zalijte ga maslinovim uljem i pospite dimljenom paprikom pa ga poslužite uz zagrijani naan, pogačice ili tostirane šnite kruha tipa baguette.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.