Nakon novog izvješća EK

Dogovor o izbornoj reformi značajno bi ubrzao europski put

Dogovor o izbornoj reformi značajno bi ubrzao europski put
02.05.2018.
u 21:40
Pogledaj originalni članak

Činjenica da je visoka povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini samo jednu rečenicu, u izvješću o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovu članstvu u bloku, posvetila Bosni i Hercegovini, dovoljno govori koliko BiH kasni u ovom procesu, piše Večernji list BiH. 

- EU radi na izradi mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU - jedino je što je Mogherini mogla reći o napretku BiH na europskom putu.

Zaostajanje za regijom

Za razliku od Crne Gore i Srbije, koje su već odavno u fazi pregovora, i Albanije i Makedonije za koje je preporučeno otpočinjanje pregovora, BiH je ostala uz Kosovo u potpuno vremenski i procesno nedefiniranoj zoni. Čeka se komentar Europske komisije vezano uz odgovore na upitnik. Bez obzira na to, očito je da su političke igre, blokade i opstrukcije usporile put BiH i utjecale na to da danas, umjesto datuma i odluke o otpočinjanju pregovora o pridruživanju, nemamo ni datum kada će EK dati mišljenje o odgovorima na upitnik.

BiH u proteklom razdoblju nije postigla nikakav napredak u oblasti vladavine prava i temeljnih prava, reformi javne uprave te slobode izražavanja. Došlo je do određenog nazadovanja kad je riječ o temeljnim pravima i vladavini prava, što se odnosi na rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH) u vezi sa Zakonom o kaznenom postupku. Od izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini, ali i entitetima, očekivalo se više učinkovitosti i zajedničkih stavova o brojnim pitanjima koje Europska unija smatra itekako važnima. Sve je to izostalo i faktički je u sustavu odlučivanja potpuni zastoj, i to ne samo zbog gubitka parlamentarne većine na državnoj i federalnoj razini.

Od neusvajanja samih odluka mnogo je važnije što je BiH demonstrirala neučinkovitost kao država i društvo, a takvi ne trebaju Europskoj uniji ni u predvorju, a kamoli u članstvu. Mehanizam koordinacije kao takav je potpuno beskoristan ako nema ni jednog pitanja koje su političke strukture u BiH u stanju “iskoordinirati” preko tog mehanizma. A upravo takvu poruku BiH šalje proteklih mjeseci.

Kompromisi i dogovor

Ono gdje bi BiH mogla napraviti značajniji iskorak i promijeniti sliku stvorenu u Bruxellesu je dogovor o izmjeni Izbornog zakona. Europska komisija je u izvješću jasno naglasila važnost izmjena Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi se osigurala nesmetana provedba izbora u listopadu ove godine.

Kompromis o tom pitanju bi pokazao i sposobnost političkih struktura u BiH da donose ozbiljne odluke, a upravo toga je nedostajalo u proteklom razdoblju. To što je predizborna kampanja sve žešća i prljavija svakako ne ulijeva optimizam da će i iduće izvješće o napretku BiH na europskom putu biti bolje. Naprotiv.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
kosovo99
10:58 03.05.2018.

Hvala vama iz EU, većina neće trpjeti omalovažavanje i torturu Čovića i Dodika.Ako njih dvojicu urazumite onda OK. Ovako sada, kao sa akcizama, da vidim ko od Bošnjaka smije da potpiše bilo šta, što HDZ BiH i Čović predlažu? To bi njima bilo posljednje što su u životu podpisali!