nove podjele

Dodiku "Zlatna plaketa" Srebrenice, Bošnjaci ogorčeni

Dodiku "Zlatna plaketa" Srebrenice, Bošnjaci ogorčeni
05.03.2018.
u 17:43
Pogledaj originalni članak

Zastupnici srpske nacionalnosti u skupštini Srebrenice u ponedjeljak su odlučiti dodijeliti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu "Zlatna plaketa" zbog navodnog doprinosa razvitku te općine, a ta odluka dovela je do novih međunacionalnih podjela izazvavši ogorčene reakcije bošnjačkih zastupnika i njihovih političkih stranaka.  

Odluku o dodjeli "Zlatne plakete" Dodiku predložio je općinski načelnik Mladen Grujičić, a podržali su je svih zastupnici iz stranaka sa srpskim predznakom, dok su bošnjački zastupnici, uključujući predsjednika skupštine Aliju Tabakovića, u znak prosvjeda napustili sjednicu na kojoj se o tome odlučivalo. Za srebreničke Bošnjake Dodik je nepoželjna osoba jer uporno niječe kako su tamo pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 1995. počinili genocid ubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Za načelnika Grujičića Dodik je pak osoba koja je najzaslužnija za poslijeratni razvitak Srebrenice.

"Mislim da je to priznanje trebao dobiti i ranije s obzirom koliko je u Srebrenicu uloženo sredstava vlade RS-a u kojoj je on bio predsjednik. To se nije dogodilo jer su vlasti bili predstavnici Bošnjaka koji ne uvažavaju predsjednika RS-a i Republiku Srpsku", kazao je Grujičić.

Za predsjednika općinske skupštine Tabakovića odluke Grujičića i srpskih zastupnika dokaz su kako oni silom nameću svoju volju ne uvažavajući stajališta Bošnjaka.

"Za nas je neprihvatljivo da Dodik dobije 'Zlatnu plaketu' općine Srebrenica i na kraju krajeva za to nema niti jednog opravdanog razloga", kazao je Tabaković najavivši kako će svi bošnjački dužnosnici u tijelima lokalne vlasti bojkotirati ovogodišnje obilježavanje 11. ožujka kao dana Srebrenice. Tada bi u Srebrenicu trebao doći i Dodik kako bi mu tamo uručili spornu nagradu.

Iz općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su upozorenjem kako sve ovo predstavlja povratak u "mračnu 1995." jer je definitivno narušeno međunacionalno povjerenje. "Sramno je dodijeliti priznanje općine Srebrenica čovjeku koji vrijeđa žrtve genocida, veliča ratne zločince, dodjeljuje odličja ratnim zločincima i daje nazive ustanovama po imenima nekih od najvećih ratnih zločinaca koje civilizacija pamti", naveli su u priopćenju SDA te pozvali sve organizacije u BiH i inozemstvu da prekinu suradnju s načelnikom Grujičićem.

On je načelnik Srebrenice postao kao kandidat jedinstvenog bloka srpskih stranaka na izborima 2016. i tada su Bošnjaci po prvi puta nakon rata izgubili lokalnu vlast u tom gradiću u istočnoj Bosni koji ima posebno simboličko značenje jer je tu počinjen najveći ratnih zločin na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.