Parlamentarna skupština BiH

Izetbegović, Čović i Špirić imenovani u rukovodstvo Doma naroda PSBiH

Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
28.02.2019.
u 11:53
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovano je novo rukovodstvo Doma te će ovim državnim zakonodavnim tijelom u narednih osam mjeseci predsjedavati iz Kluba Bošnjaka Bakir Izetbegović (SDA).

Izetbegović je zavalio na ukazanom povjerenju te je poželio uspješan rad novoimenovanim izaslanicima.

Za dopredsjedatelje su imenovani iz Kluba Hrvata Dragan Čović (HDZBiH) i iz Kluba Srba Nikola Špirić (SNSD).

Također, izabrani su i predsjedatelji klubova tri konstitutivnog naroda. Klubom Srba predsjedavat će Sredoje Nović (SNSD), Klubom Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) te Klubom Hrvata Lidija Bradara (HDZ BiH).

Uvjerenja o dodjeli mandata

Naime, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Branko Petrić uručio je danas uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim izaslanicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Od ukupno 15 izaslanika koliko broji ovaj dom, po pet u klubovima tri konstitutivna naroda, uverenje danas jedino nije uručeno izasolaniku iz Kluba Bošnjaka Denisu Bećiroviću (SDP) koji ne nazoči dodjeli zbog smrtnog slučaja u obitelji. 

Iz Republike Srpske u Dom naroda imenovani su: Nović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Članovi državnog Doma naroda iz Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF).

Položena prisega

Na početku današnje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine novoizabrani izaslanici dali su svečanu izjavu čime su prisegnuli da će poštivati odredbe Ustava BiH i Općeg okvirnog sporazuma za mir BiH.

Izgovarajući svečanu izjavu zavjetovali su se na zaštitu i zauzimanje za ljudska prava i slobode te zaštitu interesa svih naroda i građana.

Do imenovanja novog rukovodstva Doma sjednicom predsjedava najstariji izaslanik koji je iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD).

On je u obraćanju izaslanicima izrazio nadu da će unutar ovog doma, bez obzira na to iz kojeg naroda i stranke dolazili te kakve političke stavove izaslanici imali, prevladavati tolerancija i međusobno uvažavanje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.