Beograd

Dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru

Foto: Anadolija
Dočekana Nova godina po julijanskom kalendaru
14.01.2016.
u 08:46
Točno u ponoć s platoa ispred Hrama počeo je veliki tradicionalni vatromet, koji su prisutni pozdravili s velikim oduševljenjem
Pogledaj originalni članak

Nekoliko tisuća Beograđana i gostiju glavnog grada Srbije, dočekalo je pravoslavnu Novu godinu, prema julijanskom kalendaru, ispred Hrama Svetog Save na Vračaru. Točno u ponoć s platoa ispred Hrama počeo je veliki tradicionalni vatromet, koji su prisutni pozdravili s velikim oduševljenjem, javlja Anadolija. 

Prije vatrometa, u Hramu Svetog Save održana je sveta misa, moleban za sretnu i uspješnu godinu. Moleban u kojem se vjernici mole za zdravlje i sreću, predvodio je vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, episkop toplički Arsenije.

Pravoslavna Nova godina u Srbiji se naziva još i starom i srpskom, a u ponoć 14. siječnja, ulazak u Novu godinu slavi se i u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i dijelovima Hrvatske te Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Armeniji, Moldaviji i Gruziji, kao i u nekim njemačkim županijama, u Švicarskoj i u dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.