zagreb

Do kraja lipnja izmjeniti Izborni zakon, pa preustrojiti BiH na načelima Europskog parlamenta

Do kraja lipnja izmjeniti Izborni zakon, pa preustrojiti BiH na načelima Europskog parlamenta
28.03.2017.
u 21:20
Pogledaj originalni članak

U organizaciji HSLS-a danas je u Zagrebu održan Okrugli stol o budućnosti Hrvata u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Moderator Okruglog stola dr.Mladen Nakić, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i međunarodne odnose HSLS-a postavio je nekoliko pitanja kao uvod za raspravu: Koliko je realno ostvariva i održiva ravnopravnost Hrvata u BiH? Je li neophodna teritorijalna reorganizacija BiH-a ili je dovoljna reforma izbornog zakonodavstva? Kakva bi trebala biti uloga međunarodne zajednice? A kakva Hrvatske kao jednog od jamaca stabilnosti BiH?

U iznimno živoj diskusiji sudionici Okruglog stola složili su se da je sadašnje stanje Hrvata u BiH neodrživo. Hrvati nisu u mogućnosti konzumirati ustavnopravni položaja u BiH čime se izravno dovodi u pitanje održiv konstitutivni i politički razvoj BiH. Sudionici Okruglog stola koji su došli iz područja Banja Luke i Prijedora tražili su aktivnije sudjelovanje hrvatskih političara iz BiH na tom području.

Naglašeno je da je nužno je ispoštivati odluku Ustavnog suda BiH, odnosno do kraja lipnja završiti reformu izbornog zakonodavstva. Sljedeći korak bio bi dogovor oko ustroja države na principu federalizacije kako predlaže i rezolucija Europskog parlamenta.

Hrvatska kao jamac Daytonskih mirovnih sporazuma mora imati aktivnu ulogu u senzibiliziranju međunarodne zajednice te držanju tematike BiH pri vrhu prioriteta. Zaključeno  je da bi hrvatski mediji trebali sustavno pratiti probleme Hrvata u BiH.

Na okruglom stolu uz predsjednika HSLS-a i saborskog zastupnika Darinka Kosora sudjelovali su Gordan Bakota, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, dr. Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH, Stjepan Kljuić, politički komentator, mons. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka, Frane Piplović, povjesničar i voditelj Europske akademije Banjalučke biskupije, Valentina Lucić, predsjednica Upravnog odbora Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Bosanske Krajine iz BiH (SPIR), prof.dr. Mladen Puškarić, Hrvatski studiji, Sveučilište Zagreb.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.