ISTRAŽIVANJA Scenariji njemačke fondacije Fridrih Ebert Stifung o budućem političkom ustroju BiH

Do 2022. treba održati ‘Dayton 2’ na kojem će se BiH podijeliti na tri dijela

Do 2022. treba održati ‘Dayton 2’ na kojem će se BiH podijeliti na tri dijela
17.02.2014.
u 10:15
Nijemci su prije dvije godine najavili da će do masovnih prosvjeda građana doći 2015. zbog nesposobne i korupcijom opterećene vlasti
Pogledaj originalni članak

Ako se u sljedećem razdoblju ne naprave žurne i korjenite reforme, BiH ulazi u posve neizvjesnu situaciju čiji bi krajnji ishod mogao biti raspad, kako su prognozirali stručnjaci okupljeni oko njemačke zaklade Fridrih Ebert Stifung u publikaciji pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”. Dokument, čiji je sadržaj prije dvije godine odjeknuo u regiji, predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih, ekonomskih i sigurnosnih prilika u BiH, a u jednom od njih prognozirani su masovni prosvjedi građana koji su se, prema njihovim simulacijama, zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti, trebali dogoditi 2015. godine.

Odvajanje republika

U scenariju kojim se bavi Zaklada Fridrih Ebert Stifung, između ostalog piše: “Nakon posljednjeg vala krize 2015.godine, EU je pokazao veliki interes za stabilizaciju posljednjeg problema u regiji. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha u nastojanjima da se zemlja održi cijelom i pomirili su se s činjenicom da se dvije od tri etničke zajednice ne mogu identificirati sa svojom državom BiH”, piše između ostalog u studiji.

Nove tri države u BiH

“Postignut je dogovor između EU-a, SAD-a i Turske da se pokrene postupak disolucije. Rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Dayton 2” koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU-a i NATO-a”. Nakon svega stvorene bi bile, piše u studiji, tri nove države tako što bi se poštovala granica RS i dvije skupine županija, jedna s bošnjačkom i druga s hrvatskom većinom. Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inozemstvu. U slučaju takvog razvoja scenarija, međunarodna zajednica bi trebala organizirati investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovo gospodarstvo. Kako bi na početku spriječili moguće konflikte između etničkih skupina koje od sada žive u tri države, trebali bi se vojno angažirati, prognozirali su u Zakladi Fridrih Ebert Stifung.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OL
oluja1995
11:59 17.02.2014.

Jedino,realno riješenje.

MA
mate45
16:44 17.02.2014.

Bez takvog rješenja nema ni mira ni perspektive u državi BIH.

1H
1hrvatska2
21:20 17.02.2014.

Federaciju treba Federalizirati!To ce puno ojacati drzavu BiH i izbiti RS razloge za Separatizmom!