Povjerenstvo za izbjeglice

Do 2020. godine zatvoriti 93 kolektivna centra

Foto: FENA
Do 2020. godine zatvoriti 93 kolektivna centra
31.01.2017.
u 14:36
Pogledaj originalni članak

Zatvoriti 93 kolektivna centra u kojima su smještene izbjeglice iz proteklog rata potrebno je uraditi do 2020. godine, a do kraja ove godine cilj je napraviti sveobuhvatnu jedinstvenu bazu podataka o potrebama svih raseljenih osoba.

Rečeno je to danas u Sarajevu nakon sjednice Povjerenstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine na kojoj su analizirani rezultati programa obnove i povratka od 2004. do 2015. godine.

Cilj je u ovoj godini utvrditi evidencije i projekte te do kraja godine imati točne podatke što to sve povratnicima u BiH u skladu s Aneksom 7. nedostaje te da odgovornost za rješenje tih pitanja podijelimo na institucije.

Razmatrane su danas i informacije o realizaciji projekata koji se financiraju iz kreditnih sredstava - OPEC-a, Saudijskog fonda te Razvojne banke Vijeća Europe - kojim se financira program zatvaranja kolektivnih centara u BiH.

Predsjedatelj Povjerenstva Mato Jozić izjavio je da su na današnjem sastanku zaključili da je u prošloj godini Povjerenstvo za raseljene i izbjegle riješila određene poteškoće i probleme.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac upoznala je Povjerenstvo o projektima elektrifikacije koja je usko vezana za održivi povratak, kazavši da je za 675.000 KM koliko je predviđeno za ove projekte javilo 46 općina (FBiH 26, RS 20) i kandidiralo 1.785 objekata ili 350 mikrolokacija koje nisu pokrivene električnom energijom.

- Sadašnjim tempom ne bismo mogli udovoljiti ovim zahtjevima ni za narednih 10 do 15 godina. Dobili smo podršku ovog Povjerenstva da se uloga u ovim poslovima mora staviti i na nadležne elektroprivrede u BiH jer teret rješavanja pitanja elektrifikacije povratničkih naselje ne može samo 'pasti' na državne organe nego je potrebno tu nadležnost podijeliti - stav je ministrice.

Za nju je također nedopustivo, što je i stav Komisije, da se u 21. vijeku priča o elektrifikaciji te je potrebno pokrenuti ovo pitanje i dostaviti popise, evidencije i utvrditi pravo stanje u toj oblasti jer postoje naselja u kojima se živi po deset godina, a nemaju struju. Jedan od primjera je u Ustikolini gdje je takav slučaj.

Sličan zaključak je donesen i za komunalnu infrastrukturu da se u suradnji s ministarstvima i poduzećima koja se bave infrastrukturom utvrdi kako riješiti i ova pitanja.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić pojasnio je da je od Povjerenstva zatražena podrška da bi u okviru OPEC fonda za međunarodni razvoj proširilo projektno područje i obuhvatilo novi broj korisnika.

- Danas smo proširili područje na Foču, Kalinovik, Novo Goražde, Gacko, Sokolac i Višegrad. U okviru tih općina ćemo u narednoj godini uraditi novih 15 stambenih objekata. Tako ćemo još jedan broj korisnika koji su čekali na obnovu riješiti u 2017. godini - istaknuo je Ramić.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš ponovio je da projekt raspuštanja kolektivnih i alternativnih centara nije mrtav, najavljujući da će 10. februara otpočeti u Derventi adaptacija stare bolnice koja će biti pretvorena u gerijatrijsku ustanovu za korisnike kolektivnih i alternativnih centara.

Kako je na kraju poručeno 2017. i 2018.  bit će dvije operativne godine na terenu posvećene rješavanju pitanja izbjeglica u okviru svih projekata koji se trenutno rade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.