Najprometniji prijelaz

Dnevno ga prijeđe čak 10.000 pješaka, a zeleno svjetlo traje tek 13 sekundi

01.10.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

U mostarskoj Ulici hrvatskih branitelja (Bulevar) na samom raskrižju kod franjevačke crkve nalazi se zasigurno najprometniji pješački prijelaz u Mostaru, preko kojega za vrijeme turističke sezone prijeđe dnevno i do 10.000 osoba. Frekventnost mu je prouzročena položajem zato što nalazi na samom “turističkom putu” jer je preko njega najkraće doći do stare jezgre grada. To “najkraće” ne znači i najbrže jer zeleno svjetlo na semaforu za pješake traje svega 13 sekundi, odnosno 16 u određenim dijelovima dana, a crveno pet puta dulje - 67 sekundi. Zbog toga su brojni turistički vodiči na mukama jer cijela skupina turista ima obično oko 50 osoba. - Cijela skupina turista ne može prijeći četiri traka za 13 sekundi pa smo prisiljeni stati bočno pokraj skupine i zamoliti vozače na “njihovom zelenom” da zaustave vozila kako bi svi mogli proći - govori nam Ernest, jedan od turističkih vodiča kojeg smo sreli dok je prelazio s manjom skupinom turista. Večernjakova je ekipa provela točno od 13 do 14 sati u ovom dijelu grada te se i sama uvjerila u frekventnost ovog pješačkog prijelaza i u brojne probleme. Za tih sat vremena u smjeru prema Starom gradu zabilježili smo prelazak 11 većih turističkih skupina od 50 osoba, sedam manjih od 20 osoba i nekoliko prelazaka pojedinaca, odnosno skupina do pet osoba. Kad se sve zbroji, radi se o brojci od oko 750 osoba koje preko ovog pješačkog prijelaza prođu u samo sat vremena. - Na Aveniji odnosno u Ulici kralja Tomislava zeleno svjetlo za pješake traje još kraće, svega osam sekundi i nitko se ne buni jer skupina pješaka bez velikih problema može prijeći četiri traka. Pješaci koji se otežano kreću ili uz pomoć štapa, nakon tih osam sekundi kad se upali crveno svjetlo, imaju još pet sekundi sigurnosnog pješačkog vremena. Ovdje je, radi frekventnosti prometa, sigurno pješačko vrijeme produljeno na 8 sekundi, tako da pješaci imaju faktički 21 odnosno 24 sekunde za prijeći najprometniji semafor - govori nam Tonćo Bošnjak, zadužen za održavanje i samu regulaciju semafora, ne samo u Mostaru nego i u nekoliko hercegovačkih općina. - Na upite iz turističkih agencija i samih franjevaca o mogućnosti produljenja zelenog svjetla nakon mnogih kalkulacija i razrada shema nismo mogli naći rješenje jer bi dolazilo do pomjeranja odnosno nesikroniziranja zelenog vala u Ulici hrvatskih branitelja, a u određenim intervalima i do potpunog prometnog kolapsa. Također, Franjevačka ulica i Oneščukova, koje se križaju na tom mjestu s ovom ulicom, sporedne su i po zakonu nemaju prioritet u regulaciji prometa - kazuje nam Bošnjak. Zanimljivo je kako se samo desetak metara niže nalazi još jedan pješački prijelaz sa semaforima, a 50 metara dalje i podzemna pasarela koja također vodi do Starog grada. No, njih nitko ne koristi. •

- Naime, 13 sekundi, odnosno 16 u određenom dijelu dana, sasvim je dovoljno da skupina od 20 do 30 osoba prijeđe četiri traka. Za nešto više od jedne minute ponovno se uključuje zeleno svjetlo za pješake - kaže Bošnjak. Najviše turističkih skupina ima od 11 do 14 sati, a od 14 do 17 taj se broj smanji za 30%. Vikendom ih je više. U oba smjera dnevno prođe i do 10.000 osoba.

Kako bi se rasteretio ovaj prijelaz i riješili problemi vodiča, neki od njih smatraju da bi Grad Mostar trebao postaviti putokaze od franjevačke crkve do podzemne pasarele i dalje do Starog grada, a sve kako bi se turisti lakše orijentirali pri povratku do svojih autobusa. Do tada ovaj pješački prijelaz bit će i dalje najfrekventniji, ne samo u Mostaru nego i u cijeloj Hercegovini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.