Što stoji u smjernicama koje je Vlada FBiH dala kućanstvima radi racionalnije potrošnje energije

Dnevni boravak grijte na 21 stupanj, hodnike do 18, rublje perite po nižoj tarifi

Foto: Ilustracija
Dnevni boravak grijte na 21 stupanj, hodnike do 18, rublje perite po nižoj tarifi
17.10.2022.
u 16:06
Električne uređaje poput televizora, radija i računala isključite kad se ne koriste. Navedeni uređaji troše energiju u tzv. standby načinu rada. Isključite punjač za mobilni telefon ili tablet iz utičnice nakon punjenja…, stoji u najnovijoj preporuci koja će sigurno zanimati stanovnike
Pogledaj originalni članak

Kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne rasipa energija, potrebno je racionalno pristupiti grijanju stambenih prostora, pa bi se tako sljedeće zime temperatura u hodniku trebala kretati od 14 do 18 °C, spavaćoj sobi 18 °C, kuhinji i radnoj sobi od 18 do 21 °C, u dnevnom boravku temperatura zraka trebala bi biti od 20 do 23 °C, a u kupaonici od 23 do 25 °C, piše Večernji list BiH.

To je samo dio preporuka koje je na inicijativu Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije prihvatila Vlada FBiH u cilju donošenja i ispunjavanja smjernica za smanjenje potrošnje energije i energenata u Federaciji BiH, kojom se, kako piše, "upozorava na važnost promjene ponašanja i racionalnog korištenja energije i energenata".

Idealna temperatura

To su interventne smjernice, stoji u objašnjenju sastavljenom po uzoru na paket dokumenata Europske komisije iz srpnja ove godine te ispunjenja plana REPower Europske unije. U danim smjernicama također stoji kako bi preko dana, kad nema nikoga u stambenim prostorijama, temperaturu zraka trebalo spustiti na 16 stupnjeva.

- Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo 1 °C, godišnje se može uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje. Ako se otvara prozor na dulje, potrebno je isključiti sustav grijanja ili hlađenja. Redovito treba čistiti radijatore kako bi se osiguralo da nečistoće ne sprječavaju prijelaz topline. Održavanje viših temperatura zraka u prostorijama za vrijeme sezone grijanja te spuštanje temperature otvaranjem prozora jedna je od najčešćih pogrešaka kojom se rasipa energija.

Obični radijatorski ventili pomažu da se ručno regulira temperatura u prostoru, dok termostatski radijatorski ventili služe da se automatski regulira temperatura u prostorijama. Toplinska ugodnost stvar je navike i osobne percepcije ugodnosti. Optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C - stoji u preporuci koju je usvojila Vlada FBiH i koju bi trebalo svako kućanstvo ili tvrtka provoditi.

Među preporukama za efektivnu potrošnju energije uređaja za kućanstvo niz je zanimljivih detalja.

Prvo se skreće pozornost građanima da prilikom kupnje uređaja za kućanstvo (bojler, hladnjak, zamrzivač, perilica posuđa, perilice i sušilice rublja i dr.) treba paziti na upotrebljivost i uzimati uređaje energetski učinkovitih kategorija, s niskom potrošnjom vode i električne energije. Predlaže se da se perilice rublja ili posuđa koristite u razdoblju niže tarife. Postavite hladnjake i zamrzivače na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini kuhala, radijatora ili bojlera). - Izbjegavajte izloženost tih uređaja sunčevu zračenju.

Čišćenje uređaja

Hladniji prostor znači veću uštedu energije, u ovom slučaju svaki stupanj može smanjiti potrošnju električne energije i do pet posto. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako se podesi temperatura za 1 °C niža, može se povećati potrošnja energije i do 5%. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi oko 6 °C.

Redovito čistite uređaje jer time se također smanjuje potrošnja energije (npr. sloj leda od 3 mm u zamrzivaču povećava potrošnju električne energije za oko 30%), uključite ih u trenutku kada vam trebaju. Uređaje koji su u radu poput pećnica ili hladilica otvarajte što kraće.

Uštedite energiju, a uređaji će dulje trajati. Električne uređaje poput televizora, radija i računala isključite kada se ne koriste. Navedeni uređaji troše energiju u tzv. standby načinu rada. Isključite punjač za mobilni telefon ili tablet iz utičnice nakon punjenja… - stoji u najnovijoj preporuci koja će sigurno zanimati stanovnike. •

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.