Sve češća pojava u BiH

Djevojčice bježe od kuće u brak, u USŽ-u 30 slučajeva

Djevojčice bježe od kuće u brak, u USŽ-u 30 slučajeva
21.02.2019.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

 

Pripadnici MUP-a USŽ-a pronašli su 15-godišnjakinju iz Bosanske Krupe koja je prije nekoliko dana pobjegla od kuće kako bi se udala. Slučaj je Centru za socijalni rad prijavio otac navodeći da je njegova kći otišla od kuće i stupila u izvanbračnu zajednicu s M. B.(23) iz Bužima. Djevojčicu je policija pronašla u kući u kojoj je boravio M. B.

Česta pojava

“Pripadnici MUP-a obavili su razgovor s mladićem i maloljetnicom, koja je rekla kako je samovoljno stupila u bračnu zajednicu. Razgovoru su prisustvovali i socijalni radnici i ona je nakon svega vraćena natrag obitelji”, kazao je glasnogovornik MUP-a USŽ-a Ale Šiljdedić za Nezavisne. U USŽ-u ovo nije usamljen slučaj. Naime, proteklih nekoliko godina česti su slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama. Samo u protekloj godini policija USŽ-a evidentirala je oko 30 takvih slučajeva i najčešće se maloljetne osobe vraćaju u okrilje obitelji, osim u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drukčije. Procjenjuje se da sličnih slučajeva ima puno više, ali se svi ne prijavljuju.

Problem društva

Maloljetnici u BiH ne mogu stupiti u brak, osim kada se radi o osobi s navršenih 16 godina života za koju se utvrdi da je fizički i psihički sposobna za brak. Kaznenim zakonom FBiH predviđena je zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine za punoljetnu osobu koja živi u izvanbračnoj zajednici s osobom mlađom od 16 godina, kao i za roditelja koji istoj to omogući ili je na to navede. Dakle, granica je 16 godina, i to ako uz suglasnost roditelja dobiju i suglasnost centra za socijalni rad, a konačnu odluku donosi sud. Zanimljivo je da sa 16 ne možete glasovati, kupiti alkohol i cigarete, polagati vozački, poslije 23 sata biti vani bez pratnje odraslih, ali se možete udati. “Sigurno je da sve to ostavlja posljedice na maloljetnike i njihov psihofizički razvoj, zdravlje, obrazovanje, i ne samo na tu djecu već i društvo u cjelini. Njihov brak nije samo njihov problem ili problem obitelji, i društvo bi se moralo suočiti s razlozima i motivima djevojčice koja se odluči na takav korak”, smatra psiholog Edin Biščević.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.