alarmantni podaci

Dječji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno udali i poslali u inozemstvo

Foto: Unicef/Bridal Musings
Dječji brakovi u BiH: 12-godišnjakinju ponovno udali i poslali u inozemstvo
23.08.2019.
u 07:00
„Najmlađa žrtva dječjeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina“, kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanović.
Pogledaj originalni članak

Na području Bijeljine tijekom prošle godine sklopljena su četiri dječija romska braka. Samo jedna djevojčica dobila je institucionalnu zaštitu, a najmlađu među njima, 12-godišnjakinju, ponovno su udali i poslali u inozemstvo, javlja BHRT. 

Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je usudjelovalo više od 200 Romkinja.

„Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama“ naziv je projekta koji je u proteklih godinu dana provelo šest organizacija na području Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju bijeljinskog Udruženja „Otaharin“. 

Istraživanje je provedeno Bijeljini, Prnjavoru, Bratuncu, Visokom, Tuzli i Mostaru, a rezultat su alarmantni podaci.

„Najmlađa žrtva dječjeg braka u Bijeljini bila djevojčica koja je u tom trenutku imala samo 12 godina“, kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanović.

„Obično roditelji prodaju kćerke za brak, one odlaze u te obitelji u kojima žive, veliki broj njih odlazi u inozemstvo“, pojašnjava. 

Pored dječijih brakova, bavili su se i pitanjem obrazovanja, nasilja u obitelji i zdravstvene zaštite. Predsjednica Udruženja žena „Romkinja“ Sabira Hašimović imala je zadatak razgovarati sa ženama koje su pretrpjele nasilje.

„U intervjuu smo se mogli samo ježiti i zaplakati“, kaže Sabira Hašimović. 

„Čule smo da su izložene da idu u prosjačenje, moraju raditi za neki novac, kad su kod kuće nemaju pravo glasa, također smo čuli da su izloženi seksualnom odnosu kada ne žele to raditi“, priča Hašimović. 

Uz publikaciju u kojoj su predstavljeni rezultati, nastao je i promotivni film s potresnim svjedočenjima.

Pored BiH, ovaj projekt proveden je i u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a kako će iskoristiti rezultate istraživanja i što će uraditi da se stanje promijeni, znat će se nakon 18. rujna, kada se u Beogradu održava regionalna konferencija posvećena ovoj temi.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.