Mijenja se odluka

Diskriminirajuća odredba o invaliditetu ide u povijest

Diskriminirajuća odredba o invaliditetu ide u povijest
23.09.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Provodeći odluku Ustavnog suda BiH još od 30. siječnja 2013. godine, Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom.
Naime, Ustavni sud BiH je ocijenio da je odredba članka 18. d, stavak 4. Zakona neustavna i diskriminirajuća. Riječ je o odredbi po kojoj pravo na dodatak za njegu i pomoć druge osobe ne može ostvariti osoba s invaliditetom koji je nastao nakon 65. godine života, a kod koje je, u skladu s mišljenjem Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, utvrđena potreba za korištenjem ovog prava, te da to pravo može biti ostvareno po županijskom zakonu.


Bez dodatnih sredstava

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, kao obrađivač propisa, odmah sačinilo izmjene Zakona i uputilo ih u proceduru početkom 2014. godine.

U formi Nacrta, Zakon je zadržan na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, te je u svibnju ove godine vraćen ministarstvu da ga dostavi u ponovnu proceduru. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.