Ministri podijeljeni, Topić odluku ne smatra valjanom

Devedesetka izašla iz vlasti u ZHŽ-u

Foto: Večernji list
Devedesetka izašla iz vlasti u ZHŽ-u
15.01.2014.
u 09:46
Borka Herceg-Lukenda podnijela je ostavku nakon odluke
Pogledaj originalni članak

HDZ 1990. je napustio koaliciju s HDZ-om BiH i izašao iz vlasti na ovoj razini, kazao je jučer predsjednik ŽO HDZ-a 1990. ZHŽ-a Vjekoslav Bakula. Odluku je dobio Županijski odbor stranke ZHŽ-a, nakon što im je Predsjedništvo stranke na posljednjoj sjednici dalo odriješene ruke da mogu sami odlučiti hoće li ostati na vlasti ili ne.

Pojedinačni istupi

I dok je ministrica pravosuđa Borka Herceg Lukenda već podnijela ostavku županijskom premijeru Zdenku Ćosiću, navodeći kako je za nju to odluka stranke, za ministra prostornog uređenja Ivana Topića se radi samo o istupima članova lokalnih ogranaka stranke. “Ja neću postupiti po njihovom nalogu, ne zato da ne bih izgubio ministarsku fotelju, nego zato što smatram da su takve odluke suprotne stavu HNS-a, kao i zaključcima središnjeg odbora stranke donesenim prije mjesec dana u Tomislavgradu”, kazao je Topić za Večernji list. Nadalje, naglašava kako se za njega tu radi o pojedinačnim istupima. “Temeljenjem politike na mržnji i animozitetu ne može se voditi nacionalna politika. Za mene je žalosno što su osobe koje su donijele ovakvu odluku članovi Predsjedništva HDZ-a 1990. Radi se o istupima onih koji imaju osobni animozitet prema HDZ-u BiH”, kaže Topić. Dodao je i da ako se utvrdi da on postupa mimo stranke, očekuje sankcije, ali da do tada postupa po onom što smatra ispravnim. Činjenica da Topić jučerašnju odluku Županijskog odbora HDZ-a 1990. ne smatra valjanom iznenadila je predsjednika ŽO HDZ-a 1990. ZHŽ-a Vjekoslava Bakulu.

Legalna odluka

“Meni je ta informacija nova i još uvijek vjerujem da će Topić postupiti sukladno odlukama stranačkih tijela, ako ne postupi tako, slijede sankcije. Županijski odbor ZHŽ-a je političko tijelo HDZ-a 1990., mi smo donijeli legalnu odluku na temelju zaključka Predsjedništva. Ako bilo tko ne poštuje odluke stranačkih tijela onda se na njemu primjenjuju sankcije propisane statutom stranke i ostalim aktima stranke”, kazao je Bakula. Kao razlog ovakve odluke Županijskog odbora HDZ-a 1990. Bakula je naveo prekidanje sporazuma između dva HDZ-a nakon posljednjih događaja u Hercegbosanskoj županiji. “Taj sporazum je grubo prekinut stopiranjem naše stranke u HBŽ i uvlačenjem Lijanovića, odnosno Narodne stranke Radom za boljitak u vlast. S obzirom da taj sporazum nije na snazi, nema nikakvog smisla ostati u vlasti”, poručio je Bakula u izjavi za Večernjak. Naglasio je kako ovakav postupak ne znači da HDZ 1990. ne želi suradnju s HDZ-om BiH na razinama gdje je hrvatska pozicija ugrožena. “Pozivam još jednom HDZ BiH i sve ostale hrvatske stranke da skupa riješimo poziciju hrvatskog naroda u BiH i da nam drugi ne biraju članove Predsjedništva”, kazao je Bakula. Zanimljivo je spomenuti kako je Bakula koaliciju ovih dviju stranaka u ZH županiji nazvao kolateralnom šireg sporazuma između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., ako uzmemo u obzir da je upravo ova stranka inzistirala na sudjelovanju u Vladi ZHŽ-a iako je HDZ BiH imao i još uvijek ima skupštinsku većinu od 13 zastupnika.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

VV
veljko.vukojevic.73
10:14 15.01.2014.

bez obzira sto su napustili isto ce odgovarat narodu

NO
novabila
13:19 15.01.2014.

E moj Raguž ti više nevladaš samim sobom kamoli sa strankom,prilično licemjerno sve vrijeme biti u vlasti i sad napustiti u predizbornoj godini ono ništa mi nismo krivi svi su drugi.