POSLJEDNJI PODACI

U SKB Mostar petero zaraženih na respiratoru, u teškom su stanju

U SKB Mostar petero zaraženih na respiratoru, u teškom su stanju
18.04.2020.
u 14:38
Pogledaj originalni članak

Tijekom jučerašnjeg dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 je testirano 179 uzoraka. Od toga su u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na prisustvo koronavirusa pozitivne tri osobe, od kojih su dvije iz Mostara i jedna osoba iz Čitluka, piše Klix.ba 

Ove podatke je na konferenciji za medije Kriznog stožera te županije iznio je glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNŽ Pero Ćiro Pavlović. On je na početku kazao kako je u mostarskoj bolnici preminuo sveštenik iz Međugorja koji je bio zaražen koronavirusom, navodeći kako je imao teška kronična oboljenja odranije.

''U bolnici u Mostaru su trenutno 22 bolesnika, od toga je pet bolesnika na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja. Ukupno 12 bolesnika je na potpornoj terapiji kisika dok su ostali stabilni i bez pogoršanja'', kazao je Pavlović iznoseći izvještaj iz SKB-a Mostar.

U protekla 24 sata, kako naglašava, županijski i općinski sanitarni inspektori su izrekli 15 rješenja o izolaciji što je ukupno do sada 2.643 rješenja u HNŽ, među kojima je 11 pripadnika MUP-a.

Prema izvještaju MUP-a HNŽ, nije bilo prekršitelja rješenja o izolaciji, dok je pet osoba prekršilo zabranu kretanja i to na području Konjica.

Stanje u općini Stolac, gdje je prvozaražena osoba registrovana u "Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom", sada je stabilno, kazao je direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž. 

Tvrdi kako je u proteklih pet dana, od kada je Krizni sttožer donio naredbu da se testiraju svi zaposlenici domova sa starim i nemoćnim, u prvoj turi od deset testiranih jedan test bio pozitivan.

''Radilo se o djelatnici koja dolazi s područja Republike Srpske. Otkrili smo primarne kontakte i stavili ih u izolaciju. U dogovoru sa Zavodom za mikrobiologiju svaki dan testiramo tridesetak uzoraka. Testirana je 71 osoba i svi su bili negativni osim prvozaražene'', rekao je Raguž.

Naglasio je kako su testirani svi najrizičniji slučajevi među štićenicima i da su rezultati testova bili negativni što svjedoči da je stanje u tom gradu stabilno.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije je najugroženiji u FBiH sa 220 zaraženih osoba i deset smrtnih slučajeva.

Zbog toga nadležne institucije provode restriktivne mjere u borbi protiv širenja zaraze, među kojima je izdata i naredba da se testiraju radnici i korisnici svih staračkih domova i sličnih ustanova koje se brinu o nemoćnim osobama.

Zbog teškog epidemiološkog stanja u HNŽ je 10. travnja zabranjeno kretanje građanima van mjesta prebivališta, što je svojevrsna mjera zaštite od daljnjeg širenja koronavirusa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.