Bošnjački član Predsjedništva BiH

Denis Bećirović za Večernji list: U Predsjedništvu i na svim razinama treba biti 3:0 za BiH

Denis Bećirović za Večernji list: U Predsjedništvu i na svim razinama treba biti 3:0 za BiH
04.12.2022.
u 20:00
Pogledaj originalni članak

Prvi put u povijesti na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat SDP-a BiH kojega su podržale stranke koje su se okupile protiv vodeće bošnjačke stranke SDA. Uvjerljivu većinu dobio je Denis Bećirović, doktor povijesti, koji je u više navrata bio biran u državni Parlament. Očekuje zaokret u vođenju politike u BiH.

Večernji list: Što će biti prioriteti u radu Predsjedništva i može li se očekivati da će, nakon četiri godine preglasavanja, podjela, prijepora, u ovome sazivu konačno biti 3:0 za BiH?

- Građani i narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju dostojanstven život s jasnom euroatlantskom perspektivom. Trebamo se uhvatiti u koštac sa životnim problemima ljudi u našoj zemlji. To su siromaštvo, nezaposlenost, nepravda i masovan odlazak mladih. Za to će nam biti potrebna jasna politika koja će biti okrenuta budućnosti i posvećena interesima svih građana Bosne i Hercegovine. Za takvu politiku se zalažem. Država Bosna i Hercegovina mora voditi i odgovornu vanjsku politiku. Strateški vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine su punopravno članstvo u EU i NATO-u. Težit ću da vanjska politika bude fokusirana na realiziranje tih ciljeva. Također, u diplomatskoj mreži Bosne i Hercegovine prednost ću dati sposobnim i poštenim ljudima, a posebno ću se fokusirati na jačanje ekonomske diplomacije. Znam što su nadležnosti Predsjedništva BiH. S druge strane, želim pozvati sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da zajedno radimo, da rješavamo egzistencijalna pitanja ljudi. Ako svi u Predsjedništvu BiH budemo tako radili, onda će biti, kako ste kazali, 3:0 za Bosnu i Hercegovinu.

Večernji list: Kome ćete dati mandat za sastavljanje Vijeća ministara, hrvatske stranke koje predvodi HDZ BiH očekuju da to bude njihov kandidat?

- Kao što vam je poznato, procedure su takve da imenovanje mandatara ne ovisi samo o meni, kao jednom članu Predsjedništva BiH. Prije svega, potrebna je jasno iskristalizirana parlamentarna većina na državnoj razini. Mnogo političkih čimbenika sudjelovat će u tome da na državnoj razini imamo većinu koja će podržati ne samo imenovanje Vijeća ministara BiH već i njegov rad te u konačnici usvajati europske zakone u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Rekao sam i u govoru na konstituirajućoj sjednici da Bosni i Hercegovini trebaju odgovorni i hrabri državnici, koji ne smiju biti sebični i raditi samo za svoju popularnost i korist. Radimo za interese osiromašenih i obespravljenih ljudi. U proteklom razdoblju imali smo zastoj i stagnaciju. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret, da s prijateljima iz Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske dinamiziramo naš europski i euroatlantski put jer naša država nema vremena za gubljenje.

Večernji list: Koliko je za BiH važno da stekne kandidacijski status za EU i je li moguć iskorak u Predsjedništvu oko zajedničkog stava za nastavak integracije u NATO savez?

- Za Bosnu i Hercegovinu od velikog je značaja da u prosincu dobije kandidacijski status. To bi bila pozitivna vijest za građane i narode Bosne i Hercegovine, a svakako bi dalo veliki zamah u budućem ispunjavanju uvjeta iz oblasti EU integracija. Poruke povjerenika Europske unije za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija u ponedjeljak nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH bile su vrlo ohrabrujuće. Na tom sastanku rekao sam da je proširenje važno geostrateško pitanje i za sam EU. Što se tiče NATO puta Bosne i Hercegovine, podsjetit ću da su nadležna državna tijela jednoglasno usvojila odluke i kada je riječ o ovom strateškom cilju naše države. Legalno usvojene odluke i zakoni nadležnih državnih tijela moraju se poštovati kao i u svakoj drugoj državi, a vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduvjet za stabilnost i razvoj.

Večernji list: Federacija BiH, a moguće i državna razina, očekuje novi saziv vlasti, koaliciju koja do sada nije bila na vlasti. Mislite li da će moći funkcionirati ovaj novi koalicijski format?

- Stranke koje su podržale moju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH već su pokazale jedinstvo i iskrenost u suradnji. Pokazale su odgovornost prema glasačima i prema državi te očekujem da će tako i nastaviti kada je riječ o reformskim procesima, EU i NATO integracijama, kao i rješavanju gorućih pitanja u ekonomiji. Nova parlamentarna većina treba ubrzano provoditi preporuke Europske komisije. Moramo učiniti sve što možemo u sljedećim tjednima kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u EU. Vjerujem da bi to bila snažna poruka i dodatni poticaj da intenziviramo naš europski put. Tijekom sastanka s europskim povjerenikom rekao sam da se EU ne treba prilagođavati nama, već se mi moramo prilagođavati standardima i kriterijima EU-a. Također, europski standardi se u Bosni i Hercegovini trebaju provesti jednako kao i u državama članicama EU-a. Tako ćemo jačati demokratsku i pravnu državu, uvoditi europske standarde te rješavati egzistencijalna pitanja ljudi. •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.