trodnevna konferencija

Definirati kako ubrzati digitalizaciju svih sfera bh. društva

Definirati kako ubrzati digitalizaciju svih sfera bh. društva
19.03.2019.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U Sarajevu je jučer s radom počela trodnevna konferencija o temi “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” koju organizira Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s organizacijom Global GPS BH.

Nova radna mjesta

Kroz jedan plenumski i 16 tematskih panela predstavnici vlasti, akademske zajednice, gospodarskog i javnog sektora, kao i članovi nevladinih udruga, ponudit će odgovor na pitanje gdje je Bosna i Hercegovina kada je u pitanju digitalizacija svih sfera društva te kako ubrzati ovaj proces koji je posebno značajan za gospodarstvo koje je kroz Vanjskotrgovinsku komoru BiH zatražilo da se im se digitalizacijom omogući brži rast i razvoj, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta.

- Digitalizacija je generator razvoja svake zajednice, pa tako i Bosne i Hercegovine. Osuvremenjivanje koncepta poslovanja put je k jačanju konkurentnosti i kompetencija u gospodarskom sektoru. Mi u Vanjskotrgovinskoj komori smatramo kako Bosna i Hercegovina ima potencijala, odnosno da može domaćom pameću iznijeti proces digitalizacije bosanskohercegovačkog društva - istaknuo je na otvaranju konferencije Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema podacima koje je iznio, ICT sektor jedan je od najbrže rastućih u BiH.

- Od 32 tisuće registriranih poduzeća u BiH, na ICT sektor otpada njih 1100 u kojima je zaposleno 15 tisuća radnika.

U ukupnom BDP-u u protekloj godini sudjelovali su s devet posto. Imamo li u vidu podatak kako će Europska unija u razvoj ICT sektora do 2020. godine uložiti 50 milijuna eura, i za nas je prigoda da povučemo dio sredstava, uložimo ih u ICT sektor, a potom i druge sfere društva, prije svega one koje su važne za razvoj gospodarstva te da između razvoja i primjene suvremenih tehnologija i čovjeka nađemo balans - istaknuo je, uz ostalo, Vuković.

Pozitivna iskustva digitalnog poslovanja prvog dana konferencije sudionicima su prenijeli predstavnici nekoliko europskih zemalja, Švicarske, Slovenije i Hrvatske, potom predstavnici UNDP-ja, dok je o digitalizaciji u Europskoj uniji govorio Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Od zemalja okružja najdalje je u procesu digitalizacije otišla Slovenija koja je na 17 mjestu po indeksu e-spremnosti od 28 članica Europske unije, dok je Hrvatska na 22. mjestu.

Zorica Bukinac, veleposlanica Slovenije u Bosni i Hercegovini, istaknula je kako je digitalizacija poseban izazov za svako društvo te da su za ovaj proces, osim strategije, potrebna i značaja ulaganja.

Ukorak s Europom

Bernardica Periš, predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, govoreći o vještinama radne snage, naglasila je kako će u budućnosti od deset radnih mjesta, za njih devet biti nužno posjedovanje digitalnih vještina.

BiH je 15 godina nakon donošenja prve strategije o razvoju informacijskog društva nedavno pokrenula postupak uvođenja 4G mobilne mreže.

Prema procjeni koju je iznio Predrag Kovač, ravnatelj Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, usvajanjem okvira u uvođenje 4G mreže, stvaramo preduvjete da do 2025. uvedemo i 5G mrežu koja je, primjerice, realnost u Švicarskoj te tako uhvatimo korak s europskim zemljama, odnosno prevladamo postojeći zaostatak u procesu digitalizacije društva.

Upravo je cilj trodnevne konferencije u Sarajevu napraviti presjek stanja te 15 godina nakon donošenja posljednje strategije dati smjernice kako ubrzati razvoj informacijskog društva, procesa koji igra ključnu ulogu u četvrtoj industrijskoj revoluciji. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.