Financijski bilten

Deficit RH prema BiH 52 puta veći nego što je pomoć Hrvatima

Deficit RH prema BiH 52 puta veći nego što je pomoć Hrvatima
06.09.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Nedavno je Ured za Hrvate izvan RH donio odluku o raspodjeli dva milijuna kuna sredstava za programe Hrvata izvan RH od ukupno 20 milijuna kuna (oko 5,1 milijuna maraka) koliko je izdvojeno u ovoj godini. S obzirom na stalni deficit u hrvatskom proračunu, radi se o značajnim sredstvima, no ni iz bliza jednaka onome koliko Hrvatska ostvaruje u ukupnim odnosima s BiH, odnosno, prije svega, s Hrvatima u robnoj razmjeni i drugim oblicima suradnje. Prema podacima koje je iznio donedavni čelnik Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru i nositelj HDZ-ove liste za XI. izbornu jedinicu Božo Ljubić, taj suficit je dovoljan razlog za posve drukčiji odnos Zagreba prema BiH i Hrvatima.

Pomoć - mrvice

Naveo je kako je Hrvatska u proteklih 20 godina kroz Vladin ured za suradnju s Hrvatima izvan RH i kroz razna ministarstva Hrvatima u BiH, ali i u svijetu dala 192 milijuna maraka. 
- A znate li koliko je suficit ostvarila u trgovinskoj razmjeni s BiH samo u razdoblju od 2006. do 2013., retorički je upitao je Ljubić i odgovorio: – 5 milijardi eura, ili 10 milijardi maraka. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.