nastavak sjednice iz srpnja

Deblokirane milijunske investicije u FBiH, obrtnici će moći izvoziti, njegovatelji dobili status i plaću

Deblokirane milijunske investicije u FBiH, obrtnici će moći izvoziti, njegovatelji dobili status i plaću
10.09.2021.
u 11:41
Pogledaj originalni članak

Federacija BiH dobila je Zakon o roditeljima/njegovateljima nakon što je predloženo zakonsko rješenje potvrdio i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u jučerašnjem nastavku sjednice koja je s radom počela krajem srpnja. U pitanju je novi zakon koji tretira jednu od najosjetljivijih kategorija. Riječ je o djeci, odnosno osobama s poteškoćama u razvoju zbog kojih im je potrebna posebna briga roditelja, odnosno njegovatelja, bez koje ne mogu samostalno živjeti ni obavljati osnovne životne potrebe, počevši od hranjenja. Prema usvojenom zakonu, roditelju ili njegovatelju osobe s invaliditetom, ako je nezaposlen i prijavljen na evidenciju službe za zapošljavanje, bio bi priznat status njegovatelja neovisno od godištu djeteta sa stopostotnim invaliditetom.

Roditelj njegovatelj imao bi pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plaće u FBiH. Obrazlažući zakon uime priređivača, Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, naglasio je kako će eventualni nedostaci biti otklonjeni naknadno te da se izmjene i dopune očekuju u iduća tri mjeseca. Izaslanicima su se obratili i predstavnici udruga koje okupljaju roditelje djece s poteškoćama u razvoju, među ostalima, i Udruge “Dajte nam šansu” koja je 2019. godine inicirala donošenje ovog zakona te Koalicije udruga “Život sa Down sindromom Federacije BiH” s područja triju županija - Sarajevske, Tuzlanske i Zapadnohercegovačke, koja među svojim članovima ima više od 1500 roditelja djece s Downovim sindromom. Prema riječima Ines Kavalec, predsjednice Udruge koje okuplja oko 800 obitelji koje imaju djecu s poteškoćama razvoju, zakon je sličan rješenjima u Republici Hrvatskoj te Republici Srpskoj i dobar je početak da društvo započne brigu o ovoj osjetljivoj populaciji.

- Hrvatska je Zakon o roditeljima njegovateljima donijela 2004. i već je 13 puta doživio promjene. Idealnoga zakona nema, ali ga treba donijeti i s vremenom, u skladu s uočenim nedostacima, popravljati - kazala je Kavalec. Uz Zakon koji je dobio jednoglasnu potporu izaslanika, Dom naroda usvojio je i zaključak kojim je obvezao Federalno ministarstvo rada u roku od tri mjeseca uputiti u proceduru izmjene i dopune donesenoga zakona. Izaslanici u Domu naroda, usvajanjem odluke o razrješenju dosadašnjih te imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire, deblokirali su rad ove iznimno važne Komisije, a time i otvorili put milijunskim investicijama koje su bile na čekanju. Komisija nije funkcionirala od studenoga 2019., a najviše vremena potrošeno je na traženje rješenja kojima bi se ispunio zahtjev Kluba Srba da se među kandidatima nađu i predstavnici srpskog naroda. Dom naroda je u nastavku sjednice usvojio i prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima kojim se na kvalitetniji i jednostavniji način uređuje oblast obrta i srodnih djelatnosti. Prednosti zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti. Prema obrazloženju predlagatelja zakona, obrtna djelatnost imat će pravo i na uvoz repromaterijala te na izvoz svojih proizvoda, što je potpuno novo kad je u pitanju ta djelatnost.•

Jučer je u Jabukovcu kod Petrinje šesteročlanoj obitelji Boltužić predana nova obiteljska kuća u kojoj su odmah i prespavali, prvi put nakon devet mjeseci u privremenom smještaju. Zidana je to kuća u čiju je gradnju uloženo 1,4 milijuna kuna. I prva je to kuća koja je sazidana od početka do kraja na potresu pogođenom području Banovine. No, država s tim nema veze. Staru su i uništenu kuću (s crvenom naljepnicom) Boltužićevih srušili, izradili projekt, prikupili sve dozvole te sagradili i opremili novu obrtnici i poduzetnici velikog srca s makarskog područja. Dokumente i dozvole čekali su dulje od tri mjeseca, a kuću su sagradili i opremili za 110 dana. Ima tri etaže i 280 kvadrata u kojima će živjeti dva brata, sestra, majka te supruga i dijete jednog brata. A odmah preko puta Boltužićevih još je jedna obitelj s lijepom i velikom kućom, ne prestarom, koju je potres također uništio i koja i dalje ima crvenu naljepnicu i čeka državnu obnovu. Stanje joj je isto kao i 29. prosinca 2020.

Jučer je Vlada odlučila požuriti obnovu, 18 mjeseci nakon zagrebačkog potresa. Utvrdila je problem nelegaliziranih objekata na Banovini, koji je nastao upravo zbog male vrijednosti tamošnjih nekretnina i malih prihoda stanovnika pa nisu ni imali motiva legalizirati objekte jer ih nitko nije htio kupiti ni prije potresa. Naime, ova nova kuća od 280 kvadrata, doduše potpuno opremljena za život, koštala je 1,4 milijuna kuna jer je takva cijena radova svuda, no da je sutra žele prodati, za nju bi Boltužići dobili najviše 400.000 kuna jer je to Jabukovac, a u Makarskoj i Zagrebu takva bi kuća vrijedila sigurno pet, šest pa i sedam puta više.

Dakle, sad će u proces obnove moći i nelegalizirani objekti. To se moglo znati odmah jer postoje podaci o tome koliko je objekata legalizirano, a na taj su problem još u lipnju otvorenim pismom upozoravali predstavnici gradova i općina s područja pogođenih potresom i nevladine udruge.

Dakle, 18 mjeseci nakon potresa uviđaju se problemi koji prethode samoj obnovi, a Vlada je jučer produljila i rokove prijave za obnovu, neke čak do 31. prosinca 2030. Valjda se očekuje da će dotad problemi biti riješeni.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.