Centar izvrsnosti u HBŽ

Darovita djeca budućnost su razvoja cjelokupnog društva

Darovita djeca budućnost su razvoja cjelokupnog društva
26.02.2021.
u 14:46
Pogledaj originalni članak

Jučer je u hotelu B&M u Livnu održana konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici Vlade HBŽ, Grada Livna, djelatnici odgojno-obrazovnih institucija s područja grada Livna i predstavnici Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije gdje su kolege iz Republike Hrvatske održali predavanje i iznijeli svoja iskustva na temu „Iskustva u radu s darovitima u  EU i Republici Hrvatskoj“. 

Kako je istaknuo Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku  kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije djeluje već 5 godina. Vizija djelovanja centra je u prvom planu rad s darovitom djecom i edukacija nastavničkog kadra i roditelja kako raditi s istima, ali i nametnuti se kao središnja  odgojno-obrazovna institucija te kao mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih odgojno obrazovnih, kulturnih i socijalnih inicijativa. 
Nakon brojnih sastanaka i razgovora koji traju  već dvije godine sa Srednjom strukovnom školom „Silvija Strahimira Kranjčevića“ iz Livna i Hercegbosanskom županijom uopće, ovo je još jedan dodatni iskorak u suradnji između dvije strane. Naglasak je stavljen na razmjenu iskustava, upoznavanje kolega iz Hercegbosanske županije s radom s darovitom djecom kao i realizacijom projekta Centra izvrsnosti u HBŽ.  
Ispred Vlade Hercegbosanske županije konferenciji su nazočili predsjednik Vlade HBŽ, Ivan  Vukadin, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić i ministar  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić. 

Predsjednik Vlade zahvalio se  kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na angažmanu i činjenici da će svoja pozitivna  iskustva u detektiranju mladih osoba koje su izvrsne u određenim područjima svojeg  djelovanja, prenijeti kolegama u Hercegbosanskoj županiji kako bi se projekt Centra  izvrsnosti u HBŽ realizirao na što lakši način. Naglasio je neospornu i jaku podršku Vlade  HBŽ cijelome projektu, s tim da planirana buduća trilateralna suradnja s državom Izrael i ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH ima u vidu obrazovanje kao jednu od glavnih osi suradnje, a kao jedan od prioriteta u tom segmentu predviđa se rad s darovitom djecom. 

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić istaknula je kako su upravo darovita djeca budućnost razvoja cjelokupnog društva. Ulaganje i dodatna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika u Hercegbosanskoj županiji koji će prepoznati i razvijati  vještine kod darovite djece od izuzetne je važnosti za cjelokupni projekt. Kazala je, među  ostalim, kako će se projekt u početnoj fazi provoditi u odgojno-obrazovnim institucijama  grada Livna s tendencijom daljnjeg proširenja u sljedećim fazama na druge općine na prostoru  Hercegbosanske županije.  

Ravnatelj Srednje strukovne škole „Silvija Strahimira Kranjčevića“, Saša Grabovac zahvalio  se na odazivu svima prisutnima ističući kako će projekt na kojemu rade zajednički s kolegama iz SD županije doprinijeti budućem razvoju Srednje strukovne škole, ali i društva općenito te kazao kako će upravo Hercegbosanska županija postati prvo mjesto za prepoznavanje darovitih učenika u Bosni i Hercegovini.  

Naglasak je potrebno staviti na program usavršavanja i edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s darovitom djecom, jer od krucijalne je važnosti da odgojno-obrazovni  djelatnici steknu kompetencije za samostalno obavljanje stručnih poslova uočavanja i  utvrđivanja darovitosti, pružanja podrške i vrednovanja darovitih učenika.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.