Matko Ćurković, predsjednik Udruge “Kupreški kosci”

Dani kosidbe na listi Unesca

Dani kosidbe na listi Unesca
22.07.2020.
u 12:12
Pogledaj originalni članak

Premda je bilo rečeno kako zbog aktualne epidemiološke situacije ove godine neće biti tradicionalne kupreške manifestacije Dani kosidbe - Strljanica 2020., ona je ipak održana, i to gotovo nezamijećeno. Jedan od organizatora Matko Ćurković, predsjednik Udruge “Kupreški kosci”, govori za Večernji list BiH o manifestaciji, ali i upisu Dana kosidbe na Unescovu listu.

- Bila je to ideja svih članova Udruge, ne samo moja. Imali smo cijeli niz sastanaka na kojima smo razmatrali kako to napraviti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Svim relevantnim čimbenicima u Županiji objasnili smo kako želimo “u tišini” održati tu našu manifestaciju koja je i državni aplikant za Unesco te da bi bila šteta prekinuti kontinuitet koji se baštinio više od 250 godina pisanoga traga i na kraju smo ipak dobili zeleno svijetlo i uspjeli.

Kako ste pozivali kosce i jesu li bili u kondiciji jer za takav fizički napor ipak treba biti u formi?

- Kako smo dobili preporuke da ne idemo medijski, a kako, kao organizatori, znamo sve naše kosce koji sudjeluju na natjecanjima, zvali smo ih telefonom, obrazložili im situaciju i kojih se mjera trebaju pridržavati.

Odazvalo se 11 kosaca te smo uspjeli održati viteško nadmetanje kosaca na Kupresu.

Ako se ne varamo, u ovoj godini treba se znati hoće li Dani kosidbe na Kupresu postati zaštićeni od Unesca kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine?

- U pravu ste. Prošle godine dobili smo obavijest da smo kao državni aplikant na razmatranju od 30. studenoga do 5. prosinca ove godine. Dobili smo i poziv za sudjelovanje na toj konferenciji, ali zbog pandemije još nismo sigurni hoćemo li uspjeti nazočiti tom događaju.

Ponosni smo na to, a ponosni smo i što je ove godine titula kosbaše ponovno pripala članu naše udruge Vinku Čičku Vinari. Bila je to 22. kosidba na kojoj se natjecao.

U svakom slučaju, očekujete pozitivan odgovor s Jamajke gdje će se održati konferencija Unesca.

- Naravno. Tu je bio specijalni tim koji je imenovalo Federalno ministarstvo kulture i sporta, tu su bili probrani ljudi koji su već radili na nekim aplikacijama i imaju višegodišnje iskustvo. Jednostavno, da to nema podlogu postati zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom, mi ne bismo dobili priliku/potporu od države.

A zainteresiranih je puno, vjerujte, i mi smo bili jedini mogući aplikant jer, stvarno imamo podlogu, sve dokaze, detalje, to se baštini više od 250 godina, o čemu svjedoči pisani trag, tako da ne sumnjamo u uspjeh.

Bilo je i juniora, istina ne kao ranije, što je zalog da će ova tradicija i kosidba ručnom kosom i dalje živjeti na Kupreškoj visoravni.

- Ove smo godine imali dva mlada kosca, jednoga od 13 i drugoga od 14 godina. Moram naglasiti da je mladi kosac Stipe Šarić ove godine prešao u seniore i bio jako dobar.

A imamo mi tu još mladih kosaca. Za godinu ili dvije i oni će se okušati na Strljanici.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.