nove odluke

Đačke knjižice po cijeni od 5,85 KM u HNŽ će morati platiti roditelji

Đačke knjižice po cijeni od 5,85 KM u HNŽ će morati platiti roditelji
12.09.2015.
u 06:15
Pogledaj originalni članak

Svoje prve đačke knjižice učenici osnovnih škola koji nastavu pohađaju po devetogodišnjem sustavu obrazovanja po hrvatskom planu i programu dobit će na prvim roditeljskim sastancima, a cijenu od 5,85 KM za iste platit će roditelji, doznali smo neslužbeno od učitelja razredne nastave jer službeni odgovor Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a jučer nismo uspjeli dobiti, piše Večernji list. "Knjižice će platiti roditelji, a cijena im je 5,85 KM, bilo je riječi da će se plaćati 5 KM, ali kako se na njih mora platiti i PDV, cijena je veća za 85 feninga. Knjižice popunjavamo, a iste će biti uručene roditeljima na roditeljskom sastanku", kazala je jedna od učiteljica u mostarskoj osnovnoj školi.

Oprečne informacije

"Za sada još uvijek nemamo točnu informaciju o tome na koji će se način vršiti naknada za izdavanje đačkih knjižica. Imamo samo oprečne informacije u pogledu cijene knjižica u različitim školama i različitim općinama, tako da ne znamo koji je točan iznos naknade i tko će je snositi. Udruga se pismeno obratila Ministarstvu da se očituje oko ovoga, međutim još uvijek nismo dobili nikakav odgovor", kazala je za Večernjak Mirjana Laganin, glasnogovornica Udruge "Naša djeca 2014.".

Zakonska osnova

U upitu koji je Udruga poslala Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ navodi se da, prema informacijama koje imaju s terena, đačke knjižice će se početi distribuirati roditeljima s početkom školske godine te da će se iste naplatiti od roditelja. Također u istom dopisu stoji da cijena đačke knjižice nije ista u svim školama. Zbog navedenog, Udruga traži od Ministarstva da se očituje na osnovi kojeg zakonskog akta je donesena odluka o naplaćivanju đačkih knjižica, koje institucije imaju nadležnost za donošenje takvih odluka, postoji li opravdanost za naplatu knjižica s obzirom da je osnovno obrazovanje obvezno i besplatno, te hoće li osnovne škole roditeljima izdati fiskalne račune za prodanu knjižicu kao što bi to bio slučaj da se đačke knjižice prodaju knjižarama i sukladno zakonskim regulativama o trgovini/prodaji roba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.