RAZGOVOR Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste Zapadnohercegovačke županije

Da se novac dijeli po potrošnji goriva, ZHŽ bi imao još 2,3 mil. KM godišnje

Da se novac dijeli po potrošnji goriva, ZHŽ bi imao još 2,3 mil. KM godišnje
29.11.2021.
u 10:35
Pogledaj originalni članak

Upravljanje cestovnom infrastrukturom u županijama važan je i odgovoran posao o kojem ovisi kvaliteta cesta, razina i standard prometa, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo vozača... Koliko je to uspješno, ovisi o više čimbenika, a o trenutačnom stanju, prilikama i teškoćama, za Večernji list BiH govorio je Vinko Romić, ravnateljem JU Ceste Zapadnohercegovačke županije.

- JU Ceste Zapadnohercegovačke županije utemeljen je 2012. godine uredbom Vlade ZH županije sukladno Zakonu o cestama Federacije BiH i Zakonom o javnim cestama ZHŽ-a. Dotad je upravitelj regionalnih cesta na području županije bila Uprava za ceste ZHŽ-a koja je financijski bila oslonjena na županijski proračun te je, povezano s tim, bilo određenih problema vezanih uz nelikvidnost i dugove. Općenito, JU Ceste ZHŽ-a upravitelj je regionalnih cesta, ne izvodi izravno radove ili usluge vezane uz održavanje, obnovu, izgradnju, rekonstrukciju i zaštitu regionalnih cesta, nego preko javne nabave vrši ugovaranje tih radova, odnosno usluga. Određeni upravni postupci su također dio ovlasti i obveza - rješenja, suglasnosti i drugo - kaže Vinko Romić.

Kako se obavlja raspodjela sredstava za financiranje cesta u FBiH i kakav je položaj ZHŽ-a?

- Glavni prihodi su cestarine pri registracija vozila i oni iz cijene goriva. Jedan neusporedivo manji dio prihoda je iz zaštite cesta: reklame, prokopi, priključci i prilazi, izvanredni prijevoz, cestovno zemljište, instalacije i slično. Moram istaknuti kako se raspodjela sredstava iz registracije vozila odvija na županijskoj razini i da je tu stanje zadovoljavajuće. Međutim, tehnologija raspodjele financijskih sredstava iz goriva jako je komplicirana i s time nismo zadovoljni.

S čime niste zadovoljni?

- Raspodjela, uglavnom, počinje u Upravi za neizravno oporezivanje BiH pri uvozu goriva, naplatom po litri uvezenog goriva. Dio koji pripadne FBiH dijeli se dalje županijama za regionalne i lokalne ceste po ključu koji se nije mijenjao od 2005. godine i koji nema nikakve veze sa stvarnom potrošnjom goriva u županijama. To je svojevrsna nepravda, pogotovo ako se uzme da, primjerice, Sarajevska županija godinama ima povlašteni status, tzv. ponder kojim joj je koeficijent udvostručen na račun svih ostalih županija i iznosi nevjerojatnih 25,91 posto na manje od 80 km regionalnih cesta! Koliko znam, slična je situacija i s raspodjelom PDV-a.

Koliko dobiva ZHŽ, po kojim parametrima, ima li još nezadovoljnih?

- Udio ZHŽ-a je skromnih 3,57 posto. Da se raspodjela sredstava obavlja na isti način kao pri registraciji vozila, dakle, na županijskoj razini, taj bi koeficijent bio znatno veći. Primjerice, udio ZHŽ-a u ukupnoj potrošnji goriva za motorna vozila u FBiH u 2020. godini je bio 6,35 posto. Novčano gledano, da je ova raspodjela temeljena isključivo na potrošnji goriva, što je logično, ZHŽ bi za regionalne i lokalne ceste imao dodatnih 2,3 milijuna KM godišnje. Ako se ovo uzme u vremenskom okviru od 10 do 20 godina, jasno je što bi se sve moglo uraditi za taj novac. Po ovom načelu, HNŽ i SBŽ također spadaju u red najzakinutijih u FBiH.

Postupak kategorizacije, razvrstavanja cesta u FBiH završen je. Kako tu stoji ZHŽ?

- Proces kategorizacije cesta u FBiH bio je aktualiziran u posljednjih desetak godina te su rađene opsežne pripreme i izrađena studija kategorizacije cesta na razini FBiH. Vlada FBiH je 2014. donijela odluku o kategorizaciji cesta u FBiH. Međutim, zbog određenih problema i neslaganja primjena te odluke ekspresno je odgođena do 2018. godine, a odmah nakon toga je u potpunosti ukinuta, tako da je stanje vraćeno na početno, praktički na 1991., kad je bila posljednja, sveobuhvatna kategorizacija u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini. Ali, zahvaljujući dosljednoj inicijativi i razumijevanju ove problematike na relacijama JU Ceste ZHŽ-a, Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, Vlade ZHŽ-a, Ministarstva prometa i veza FBiH i pojedinaca u političkoj i izvršnoj vlasti, može se reći da je ZHŽ dovršio proces kategorizacije, s čime u svakom slučaju možemo biti ponosni i zadovoljni jer smo po tom pitanju prvi i jedini u državi.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.