Donosimo što se može u prtljazi unijeti u RH

Da biste izbjegli kazne, ne nosite meso i mlijeko, a cigarete i alkohol ograničite

Da biste izbjegli kazne, ne nosite meso i mlijeko, a cigarete i alkohol ograničite
31.07.2022.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku, gužve na graničnim prijelazima na jugu zemlje ne jenjavaju, a dodatno ih povećavaju pregledi prtljage, piše Večernji list BiH. Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska pooštrila je mjere na graničnim prijelazima po pitanju unosa određenih prehrambenih i drugih proizvoda sukladno napucima smjernice EU-a. Tako je danas, u odnosu na nekoliko godina ranije, dopušten unos znatno manje količine alkohola i cigareta, dok su neki proizvodi u potpunosti zabranjeni. S tim što se može i u kojoj količini unijeti u Republiku Hrvatsku nije upoznata većina turista, odnosno putnika, što je vidljivo iz svakodnevnih primjera kažnjavanja na samoj granici. Bračni par iz Srbije nedavno je platio 1000 eura kazne zbog neinformiranosti. Naime, tijekom kontrole hrvatski carinici su u automobilu pronašli pet boca rakije i nekoliko boca vina od 0,7 litara. Beograđani nisu bili upućeni ni u to da ne smiju imati više od dvije kutije cigareta po osobi, piše Večernji list BiH. 

Primjeri kazni
 

Prije nekoliko mjeseci vozač iz BiH dobio je kaznu od 1329 KM jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, točnije 15 kg. Osoba koja je pokušala prenijeti 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa kažnjena je s oko 5100 KM. Za deset pašteta jedna putnica platila je oko 780 KM kazne. Primjera je mnogo, a kako bi se broj kažnjenih smanjio, iz Carine RH podsjetili su kako je svaka osoba pri ulasku i izlasku iz carinskog područja EU-a dužna nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi, prijaviti svu robu koju nosi sa sobom, neovisno o tome je li riječ o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora. Oslobađanje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost po putniku ne prelazi 600 KM, a ako je riječ o maloljetniku, 300 KM. Iz BiH u RH nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda. Proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, dopušteno je prenijeti u količini do 2 kg. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi se zaštitilo biljke u EU-u i održalo zdravima.

Lijekovi i pravila
 

Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane te ograničenje uvoza bilja i biljnih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika. Dopušten je uvoz, uz posjedovanje fitosanitarnog certifikata, samo u količinama namijenjenima za osobnu upotrebu putnika ili članova njegove obitelji. Limitirana je količina duhanskih proizvoda i alkohola. Tako se, primjerice, u cestovnom i željezničkom prometu može uvesti maksimalno 40 cigareta, litra alkoholnog pića i četiri litre vina. Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti i potvrde liječnika). Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi nužnost uzimanja toga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako je riječ o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti, odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne upotrebe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.