Krupa

Čudna tuča pogodila sela 
uz Svitavsko jezero

30.06.2016.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

“Nešto slično Svitavu nije pogodilo od 1987. godine, ali ni tada nije bilo kao sada. Ovaj put je padalo dulje od pola sata”, ispričao je Ivan Udženija iz sela Svitava u čapljinskoj općini, prisjećajući se ljetne oluje koja je pogodila to naselje uz rub Svitavskog jezera, na krajnjem jugoistoku čapljinske općine.

Ivan nas vodi u obilazak pokazujući silom prilika prikupljene jabuke i smokve, grožđe i kivi, a kad smo stigli do plastenika, nastavlja:

“Ovo je susjedovo. Stavio je novi najlon i pogledajte što je ostalo. Ove veće rupe pokušao je lijepiti, ali ne ide to baš jednostavno. U suštini, od najlona za zimsku proizvodnju nema ništa”, konstatira Ivan. “Bio sam u brdu, iznad sela, na putu prema Neumu, kada sam primijetio da grmi, sijeva, tutnji, ali nisam mogao zamisliti ovakvo nešto. Ovo je bilo kao da su kamenice s neba padale”, kaže Ivan Krešić, predsjednik Povjerenstva MZ Svitava - Bajovci, pokazujući razbijeno staklo na kamionu, pa oštećen krov automobila koji se nalazio pod orahom uz kuću, i to pokriven dekom. “Što je god bilo na otvorenom, toga više nema, povrće, voće, loza..., a ni plastenicima se ne piše dobro”, obrazlaže Ivan te nas vodi do plastenika s uništenim najlonom.

“To je gotovo, neupotrebljivo za daljnju proizvodnju”, tvrdi Ivan.

Slično priča i Boris Šutalo kojeg srećemo u blizini postrojenja CHE Čapljina.“Stradao mi je grah, o plasteniku neću ni govoriti. Evo, imam susjeda, posadio je četiri duluma bostana, tamo na Deponiji. Uložio najmanje 4000 KM, kao da ih je u vatru bacio. Sve mu je uništeno. U ovom, južnom dijelu Svitave, sve je upropašteno”, kaže Boris.

Pred trgovinom u središtu sela, srećemo Neđu Šutala koji objašnjava što je i kako stradalo: “Došlo je iz smjera Čapljine, a stradao je južni dio Svitave i Bajovci, svi usjevi na otvorenom su uništeni. Dalje, stradalo je i gore do Brštanice (selo u neumskom zaleđu op. a.), sve je uništeno. Ova druga polovina sela dobro je prošla, ima manjih šteta, ali kad vidiš kako je u Krešića (zaselak Svitave op. a.) i u Bajovcima, nemaš što reći”. Umjesto zaključka, kratko bi se moglo konstatirati, poljoprivredu s pravom zovu - tvornica po otvorenim nebom.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.