MILORAD POPOVIĆ U NU2:

Crnoj Gori može se dogoditi katastrofa. I to gora nego u BiH

Crnoj Gori može se dogoditi katastrofa. I to gora nego u BiH
12.09.2021.
u 16:30
Ako se u Crnoj Gori dogodi građanski rat, taj svijet koji bude bježao neće bježati ni u Albaniju, ni u Republiku Srpsku, ni u Kosovo, ni u Srbiju, nego će ići na Dubrovnik, kazao je Popović
Pogledaj originalni članak

Crna Gora danas je najopasnije mjesto u Europi, rekao je crnogorski pisac Milorad Popović gostujući danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, komentirajući sukobe u toj zemlji i situaciju nakon nedavnog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

I sam Popović, dugogodišnji borac za crnogorsku neovisnost, bio je na barikadama prije tjedan dana. U HTV-ovoj emisiji ustvrdio je da u Crnoj Gori postoje najmanje četiri centra moći.  - Jedan je SPC, koji je preuzeo na sebe ulogu ono što u Iranu ima Vijeće čuvara islamske revolucije - rekao je Popović, dodavši da se SPC bavi kadroviranjem u tajnoj policiji, visokom školstvu, kulturi... - To je sad najmoćniji centar moći u Crnoj Gori - dodao je.

Istaknuo je i ulogu političko-obavještajnih centara iz Beograda i Moskve. - Crna Gora danas je najopasnije mjesto u Europi - poručio je Popović. - Ako se u Crnoj Gori dogodi građanski rat, taj svijet koji bude bježao neće bježati ni u Albaniju, ni u Republiku Srpsku, ni u Kosovo, ni u Srbiju, nego će ići na Dubrovnik. U tom smislu, Hrvatska će imati velikih problema, ekonomskih, i tako dalje - rekao je. 

Osvrćući se na povijesne okolnosti sukoba, Popović je rekao kako je u Crnoj Gori proveden brutalan proces asimilacije, navevši kako je Beograd Crnu Goru asimilirao Srbiji, pa je Crna Gora kao dio Srbije ušla u Kraljevinu SHS. Podijeljenost unutar crnogorskog društva u vrijeme komunizma stavljena je pod tepih, dodao je.

- Čim je Milošević došao na scenu, odmah je u Crnoj Gori počela diferencijacija. Mi cijelo to vrijeme živimo u diferencijaciji. Stjecajem sretnih okolnosti prošli smo bez velikih problema, bez rata, bez žrtava - rekao je Popović. 

Upozorio je na mogućnost katastrofe u Crnoj Gori. - U ovome trenutku, ako Zapad, EU, zemlje NATO-a, budu pravile greške koje su pravili devedesetih godina, Crnoj Gori može se dogoditi katastrofa. I to gora katastrofa nego u Bosni i Hercegovini, jer je manja zemlja, jer u Crnoj Gori ne možete napraviti crte razdvajanja - rekao je Popović.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.