ministar vanjskih poslova

Crnadak primio veleposlanike Kube, Turske i Švicarske

sfdf
sfdf
sfdf
22.11.2016.
u 17:45
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u odvojene posjete veleposlanika Republike Kube Julia Césara Cancia Ferrera, veleposlanicu Švicarske Konfederacije Andreu Rauber Saxer i veleposlanika Republike Turske Halduna Koça.

Posjete veleposlanika Koça i veleposlanice Rauber Saxer su bile nastupne.

Ministar Crnadak je s veleposlanikom Ferrerom razgovarao o mogućnosti za posjetu ministara vanjskih poslova Republike Kube Brune Parille Bosni i Hercegovini u 2017. godini, kada se obilježava dvadeset godina od uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje. Ministar je predložio da se tom prilikom potpiše Memorandum o suradnji dva MVP-a, kao i Sporazum o viznoj liberalizaciji, te Sporazum vezan za trgovinsku razmjenu između dvije zemlje. Izrazio je zadovoljstvo što je njegova posjeta Kubi u srpnju ove godine bila uspješno realizirana i što je imao mogućnost da se sastane sa najvišim službenicima Kube.

Istaknuto je da pored održavanja dobrih političkih odnosa treba unapređivati trgovinsku razmjenu i suradnju u oblasti kulture, zdravstva i turizma.

Tijekom nastupne posjete veleposlanice Rauber Saxer istaknuto je da Švicarska, iako nije članica Europske unije, pozdravlja kandidaturu BiH za članstvo i u potpunosti podupire BiH na njenom europskom putu kao i poduzete reforme kako bi aplikacija bila odobrena.

Veleposlanica Rauber Saxer je informirala da je Švicarska donijela odluku da nastavi angažman u BiH kroz razvojnu suradnju odnosno novu Strategiju suradnje za razdoblje 2017.-2020. godina. Navedenom Strategijom planirano je da Švicarska u projekte u BiH uloži oko 20 milijuna eura u svakoj od četiri godine njene provedbe. Ministar Crnadak je istaknuo da BiH visoko cijeni švicarski angažman u BiH koji doprinosi jačanju političke stabilnosti, funkcioniranju demokratskih struktura i procesa i unapređenju privatnog i javnog sektora.

Na kraju razgovora ministar Crnadak je još jednom izrazio dobrodošlicu u BiH veleposlanici Švicarske i zaželio joj uspješan mandat koji će rezultirati daljnjim unapređenjem bilateralnih odnosa.

Ministar Crnadak i veleposlanik Turske Haldun Koç izrazili su zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima između dvije zemlje i intenzitetom susreta na svim nivoima, te izrazili spremnost da se takva suradnja i nastavi. Ministar Crnadak je ovom prilikom uputio poziv za turskog ministra vanjskih poslova da posjeti BiH.

Razgovarano je o načinima poboljšanja ekonomske suradnje i u tom smislu pozdravljen angažman Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) u BiH. Razgovarano je o političkoj i ekonomskoj trilaterali BiH-Srbija-Turska i značaju nastavka njihovog rada.

Na kraju je ministar Crnadak još jednom zaželio iskrenu dobrodošlicu novoizabranom veleposlaniku Turske, poželivši mu uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.