sarajevo

Crnadak primio izaslanstvo Tajništva Vijeća Europe

Crnadak primio izaslanstvo Tajništva Vijeća Europe
05.04.2016.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u posjetu izaslanstvo Tajništva Vijeća Europe koje je predvodio zamjenik direktora za politička pitanja Daniil Khochabo. Sastanku je prisustvovala i šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey.

Izaslanstvo Tajništva Vijeća Europe boravi u Bosni i Hercegovini u monitoring misiji radi pripreme izvještaja VE za BiH.

Ministar Crnadak je informirao izaslanstvo VE o predaji aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji i obvezama koje BiH ispunjava na tom putu, a odnose se na implementaciju reformske agende, prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije na svim razinama vlasti. Dodao je da bi pored ovih ključnih aktivnosti, što skorija objava rezultata popisa stanovništva imala pozitivan utjecaj na europski put BiH.

Također je naglasio da je BiH potpuno svjesna obveze da pronađe odgovarajuće rješenje za realizaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i da nadležni organi u BiH čine sve kako bi se u najkraćem roku riješilo ovo važno pitanje.

Ministar ih je je također informirao o napretku BiH u suradnji sa susjednim zemljama i o aktivnostima u regionalnim inicijativama. Govorio je i o predsjedavanju BiH Centralnoeuropskom inicijativom tijekom 2016. godine te istaknuo značaj Connectivity Agende i Berlinskog procesa u ekonomskom razvitku i boljoj infrastrukturnoj povezanosti zemalja regije.

Predstavnici Vijeća Europe su predsjedavanje Bosne i Hercegovine ovom organizacijom od svibnja do studenog 2015. godine ocijenili vrlo dobrim i uspješnim, jer su postignuti dobri rezultati i poslane pozitivne poruke, te ostvarena dobra suradnja između BiH i Tajništva VE.

Također su naglasili podršku Vijeća Europe integracijskom putu BiH, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.