posjet

Crnadak boravio u službenoj posjeti Rumuniji

Crnadak boravio u službenoj posjeti Rumuniji
25.03.2016.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Bukureštu, u okviru  službene posjete Rumuniji, s ministrom vanjskih poslova Rumunije Lazarom Comanescuom, zamjenikom premijera i ministrom ekonomije, trgovine i odnosa sa poslovnom zajednicom Costinom Borcom, ministrom nacionalne obrane Mihnea Motocom i predsjedničkim savjetnikom za EU poslove u Predsjedničkoj administraciji, bivšim europskim komesarom Leonardom Orbanom.

Crnadak je visoke rumunske službenike informirao o političkim prilikama u BiH i vanjskopolitičkim prioritetima, posebno o napredovanju i najnovijim aktivnostima BiH na putu prema članstvu u Europskoj uniji (EU).

Zahvalio je na dosadašnjoj podršci Rumunije europskim integracijama BiH te izrazio očekivanje nastavka podrške, osobito u kontekstu dobivanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ministar vanjskih poslova BiH i rumunski službenici pozdravili su dobre političke odnose dvije zemlje i izrazili spremnost za razvoj suradnje na svim poljima.

Crnadak je ocijenio kako treba uložiti dodatne napore kako bi se obim vanjskotrgovinske razmjene podigao na veći, zadovoljavajući nivo, za što postoji značajan prostor.

Naglasio je kako postoje velike mogućnosti za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u BiH te značajan prostor za suradnju u automobilskoj i industriji elektronskih instalacija, opreme za elektroenergetski odjel, mašinske industrije i transportne opreme te suradnju u oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija.

Također, istakao je kako je potrebno efikasnije uređenje ugovornih odnosa BiH i Rumunije, kao i poticanje održavanja poslovnih foruma i bilateralnih sastanaka bh. i rumunskih privrednika te saradnje privrednih komora dvije zemlje.

Crnadak je sugovornike upoznao i sa aktivnostima BiH na planu razvoja regionalne suradnje i odnosa sa susjedima te izrazio zainteresiranost BiH za čvršću suradnju s Rumunijom u okviru regionalnih inicijativa.

Istaknuo je zainteresiranost BiH za razvoj regiona rijeke Save i aktiviranje luke Brčko u okviru Procesa za suradnju podunavskih zemalja (DCP).

S rumunskim službenicima razmijenio je stavove o različitim aktuelnim temama koje opterećuju međunarodnu zajednicu, kao što su migrantska kriza, terorizam i sukobi u različitim područjima.

Također, bilo je riječi i o međusobnoj razmjeni podrški kandidaturama dvije zemlje za pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Posjeta Crnatka Rumuniji je dio napora za dobijanje podrške zemalja članica EU nastavku napredovanja BiH na putu europskih integracija i napora za intenziviranje bilateralne suradnje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.