Oboljenje

COVID-19 uzrokuje novi sindrom koji je posebno opasan za djecu i mlade

Foto: Ilustracija
COVID-19 uzrokuje novi sindrom koji je posebno opasan za djecu i mlade
24.12.2020.
u 10:08
Pogledaj originalni članak

Iako se do sada uvriježilo mišljenje kako koronavirus puno lakše pogađa djecu i mlade, liječnici su ovog proljeća počeli primjećivati kod njih takozvani multisistemni inflamatorni sindrom, koji može napasti bilo koji dio organizma. Do sada je zabilježeno desetak takvih slučajeva. 

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof.dr. Goran Tešović navodi kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina. Napominje kako je zamijećeno da taj sindrom rijetko pogađa one starije od 19 godina. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine. 

- Sindrom o kojem govorimo je imunološki posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike, do teške, koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kaže prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevom sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upalom srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg pak uzrokuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice. 

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima). Prof. dr. Tešović napominje kako oni i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom te da su svi za sada dobro.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.