Premijer ZHŽ-a

Ćosić: Dobro je što je SDA javno deklarirala svoje političke ciljeve, tako ćemo dobiti stvarnu sliku

Ćosić: Dobro je što je SDA javno deklarirala svoje političke ciljeve, tako ćemo dobiti stvarnu sliku
15.09.2019.
u 20:54
SDA projekt, naznačen u Deklaraciji kao bošnjački asimilacijski projekt, koji podrazumijeva, odnosno otvoreno zagovara izgradnju nove nacije, sve više udaljava druge konstitutivne elemente od BiH kao zajedničkog okvira života, naglašava Ćosić
Pogledaj originalni članak

Jučer i danas, moglo se čuti mnoštvo reakcija na govor Bakira Izetbegovića i ostalih sudionika jučerašnjeg Kongresa SDA, odnosno na Deklaraciju usvojenu na Kongresu. Podsjetimo u toj Deklaraciji SDA kao jedan od svojih političkih ciljeva ističe ustavno preuređenje BiH u državu, koja bi se zvala Republike BiH i koja bi umjesto entiteta i županija bila organizirana u pet regija, s jednim predsjednikom i vladom.

Premijer Zapadnohercegovačke županije i dopredsjednik HDZ BiH Zdenko Ćosić za Hrvatski Medijski Servis kaže kako se ne slaže s nizom osuda i odbacivanja stavova iznesenih u Deklaraciju SDA.

- Razlog je principijelne naravi. Mislim da bi svi politički akteri pa tako i SDA, trebali javno i glasno deklarirati svoje političke stavove i to još otvorenije i eksplicitnije nego je to učinjeno u spomenutoj deklaraciji SDA. Tako ćemo imati u javnosti otvorene i ravnopravne sve političke platforme koje tretiraju stanje u Bosni i Hercegovini i budućnost ove zemlje. Kad kažem ravnopravne, onda mislim na sve politike koje isključuju nasilje u svojim programima, kaže Ćosić.

On smatra da se samo tako možemo dobiti stvarnu sliku stanja koja bi pokazala ozbiljnost društvene podjele i nespojivost različitih projekata.

Podsjetimo u Deklaraciji usvojenoj na Kongresu SDA, uz ostalo, “afirmira se i bosanski identitet kao zajednički identitet svih građana”, koje se stavlja u središte novog ustavnog uređenja BiH, dok bi se Dom naroda, kao drugi dom dvodomnog parlamenta Republike BiH bavio samo samo zaštitom identitarnih pitanja naroda i nacionalnih manjina.

- SDA projekt, naznačen u Deklaraciji kao bošnjački asimilacijski projekt, koji podrazumijeva, odnosno otvoreno zagovara izgradnju nove nacije, sve više udaljava druge konstitutivne elemente od Bosne i Hercegovine kao zajedničkog okvira života, naglašava Ćosić. S druge, pak, strane, primjećuje sugovornik HMS-a, srpski politički projekt koji je već institucionalizirao svoju dominaciju na dijelu teritorija BiH, hrani se ovakvim bošnjačkim asimilacijskim deklaracijama i još više ističe svoje iredentiskičke apetite.

Javno i otvoreno deklariranje političkih programa ne pruža, na prvi pogled, idiličnu sliku bosanskohercegovačkog političkog krajolika, ali je to, mišljenja za Ćosić, nužno da bi se otklonile maglovite i licemjerne mantre o “probosanskim” snagama, odnosno da bi se uvidjela sva povijesna promašenost ili međunarodnu neodrživost takvih politika.

Možda izgleda paradoksalno, ali upravo u toj nespojivosti i dubokoj podijeljenosti premijer ZHŽ-a i dopredsjednik HDZ BiH vidi realno polazište za dogovor među konstitutivnim elementima glede budućnosti zemlje.

-Objektivno, Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo, opstaje kao zadanost vanjskih političkih čimbenika, a ne kao rezultat volje unutarnjih politika. Ta vanjska zadanost i duboka unutarnja podijeljenost realne su činjenice od kojih treba polaziti pri svakom razgovoru o političkom uređenju zemlje, uvjeren je Ćosić.

On ističe kako je suglasje o tome da nismo suglasni, prethodno pitanje svih političkih procesa u zemlji, te da ova zemlja mora postati ovisna o volji unutarnjih politika, a ne međunarodnih diktata.

-Mučan je to, ali nužan proces, koji podrazumijeva odustajanje od ekstremističkih i neodrživih politika. Prvi korak, za elite mali, za BiH najveći do sada, mora biti napuštanje razgovora o zemlji u kojoj moramo živjeti i prelazak na razgovore o zemlji u kojoj želimo živjeti!, kaže Ćosić.

Prije toga, napominje, potpuno je isprazno govoriti o ambicijama jednog političkog projekta asimilacije koji je i onako povijesno potvrđen kao neostvariv i štetan, ili drugih reaktivnh projekata, bez realnog uporišta u međunarodnoj i unutarnjoj stvarnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.