slovenija

Čolak i Tadić na sjednici Asocijacije europskih senata

Čolak i Tadić na sjednici Asocijacije europskih senata
01.06.2017.
u 16:47
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i njegov zamjenik Ognjen Tadić sudjeluje na 18. sjednici Asocijacije europskih senata, koja je danas počela na Brdu kod Kranja u Sloveniji. 

Delegacije, koje čine rukovodstva i predstavnici 15 europskih senata, pozdravili su uime domaćina predsjednik Državnog sveta Republike Slovenije Mitja Bervar i predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Milan Brglez.

Sudionici dvodnevnog sastanka, u okviru prve sesije, raspravljali su o potrebi i mogućnostima uspostavljanja dvodomnog parlamenta Europske unije (EU). Mišljenja i stavove o inicijativi za formiranje Europskog senata iznijeli su predsjednik Državnog sveta Republike Slovenije Mitja Bervar, predsjednik Senata Republike Češke Milan Štech, kao i predsjednica Senata Holandije Ankie Broekers – Knol.

U okviru rasprave o toj temi ocijenjeno je da uvođenje dvodomnog europskog parlamenta ima više dobrih nego loših strana, budući da bi dvodomni parlamentarni sistem bio, kako je rečeno, put ka tješnjoj vezi institucija i građana. Uvođenje dvodomnog parlamenta dalo bi bitan doprinos efikasnijem funkcioniranju institucija EU i formiranju dobrih politika u interesu građana, naglašeno je tijekom rasprave u kojoj su rukovodstva i predstavnici senata europskih zemalja pozvani da u idućem razdoblju intenziviraju suradnju i razmjenu mišljenja i stavove na tu temu.

Tijekom sutrašnjeg nastavka konferencije očekuje se rasprava o reformama europskih senata, u okviru koje će se sudionicima obratiti i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.