sarajevo

Članovi Predsjedništva BiH primili veleposlanike zemalja članica EU u BiH

Članovi Predsjedništva BiH primili veleposlanike zemalja članica EU u BiH
06.07.2017.
u 17:10
Pogledaj originalni članak

Na poziv Predsjedništva BiH organiziran je sastanak kome su prisustvovali šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, predstavnici EUFOR-a, te veleposlanici i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u BiH, odnosno Nizozemske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Njemačke, Slovenije, Francuske, Češke, Švedske, Španjolska, Belgije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Grčke i Italije.

Razgovarano je o trenutnom stanju u BiH i dosadašnjim rezultatima na europskom putu i aktivnostima na provedbi reformske agende i Master plana procesa integriranja BiH u EU, te na pripremi odgovora na Upitnik Europske komisije u cilju dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Istaknuto je da je potrebno nastaviti započete reforme i iskoristiti pozitivni zamah, kako bi naša zemlja u što skorijem roku dobila kandidatski status. Bh. vlasti su pozvane da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu europskih integracija, prije svega na provedbi reformi i u održavanju političke stabilnosti. Pohvaljen je dosadašnji rad na uspostavljanju mehanizma koordinacije i naglašena je važnost njegove učinkovite provedbe.  

Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, reformi javne uprave i reforme pravosuđa, a u cilju ubrzanog rada na članstvu u EU. Naglašena je potreba političkog dijaloga i suradnje svih nivoa vlasti.

Razgovarano je i o sigurnosnim izazovima s kojima su suočavaju BiH i regija zapadnog Balkana, posebno u oblastima organiziranog kriminala i borbi protiv terorizma, te jačanje dijaloga i suradnje unutar regije.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se na posvećenosti EU europskoj budućnosti BiH i izrazili očekivanje za većim prisustvom EU u BiH, a u kontekstu ubrzanijeg dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.