Problemi invalida u V. Kladuši

Četiri invalida u kolicima u borbi s barijerama

Četiri invalida u kolicima u borbi s barijerama
23.08.2016.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Invalidne osobe u Velikoj Kladuši i problemi s kojima se godinama suočavaju na margini su zanimanja vlasti ove općine na zapadnima vratima BiH i pragu Europske unije.

Problematiku invalidnih osoba predstavljaju arhitektonske barijere u gradu od kojih su veće one u glavama općinskih dužnosnika koji nisu ništa poduzeli na provedbi zakonskih propisa u gradu, a za što je prošao ostavljeni rok od pet godina.

Fišića most

Upravo zbog sramotnog odnosa vlasti kojoj nije stalo do njezinih sugrađana u kolicima, pozvali su nas Hasan Pajo Mujkić iz Fišića Klanca i njegov kolega Samir Šehić iz Širokoga Potoka u Trnovima, oba u invalidskim kolicima, te nam pokazali Fišića most preko kojega je gotovo nemoguće prelaziti.

Odgovorni za funkcioniranje u mjesnoj zajednici Velika Kladuša poduzeli su niz aktivnosti prema Općini da se barem privremeno riješi problem prelaska preko mosta za četvoricu Kladuščana u kolicima s ovoga područja.

Uz problem prelaska preko mosta koji, osim velikog broja mještana Trnova i okolnih naselja, koriste i drugi građani, a nekad je pokraj mosta postojala i gradska tržnica, tu su i drugi problemi.

Ova lokacija, koja bi trebala biti velikokladuško izletište, postala je smetlište, i to najopasnijih vrsta životinjskoga otpada, leglo pasa lutalica i mjesto zaraze. Ovakav otpad privlači pse pa četiri invalida u kolicima, uz sve ostalo, imaju problem s psima, lošim cestama i nesnošljivim mirisom. Ovo što građani čine, sasvim sigurno će nastaviti jer ih u tomu nitko ne sprečava.

- Sit gladnoga ne razumije, reče jedan od invalida u kolicima te dodaje kako su invalidi već dulje vrijeme na margini zanimanja općinske vlasti Velike Kladuše.

Nesnosan miris

Nakon što su nam Hasan i Samir pokazali sve barijere s kojima se susreću svaki dan, Hasan nam je poslao poruku kako tijekom dana nije mogao prijeći preko Fišića mosta.

Ova činjenica nas je potaknula da sami, bez znanja invalida i rukovodstva mjesne zajednice, pozovemo humane i dobre ljude da pomognu ovim invalidima nabavom potrebnih daski koje bi privremeno riješile ovaj (ne)riješiv problem, zapravo problem koji vlasti Velike Kladuše na čelu s Edinom Behrićem ne žele riješiti.

Nekoliko žitelja koji su prolazili mostom dok smo pisali ovu priču kazali su kako su zaboravljeni i odsječeni od ostatka grada iako im je on stalno pred očima.

Loše cestovne veze otežavaju im obavljanje svakodnevnih poslova, a uslijed kišnih dana kad voda preplavi most, put do grada postaje gotovo nemoguća misija. Neki čak kažu kako su na neugodan miris već naviknuti.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.